A levelekből kiderül, Oroszország segíteni akart Trumpnak

Fotó: Getty Images / Spencer Platt

-

Clinton lejáratása csak egy eleme lett volna a moszkvai csomagnak.


Az amerikai elnök legidősebb fia nyilvánosságra hozta az e-maileket, amelyek bizonyítják, hogy Natalja Veszelnyickaja a tavalyi kampányban valóban az ígérte, hogy Hillary Clintont terhelő dokumentumokat adna át. Az orosz ügyvédnő szerint a dokumentumok az orosz főállamügyésztől származtak.

Ifjabb Donald Trump azért publikálta az e-maileket, mert Veszelnyickaja az NBC televíziónak tagadta, hogy ilyen jellegű dokumentumokat ajánlott volna. Az egyik levélben – amelyet Rob Goldstone reklámszakember küldött tavaly júniusban – az olvasható: „Oroszország főállamügyésze felajánlotta, hogy a Trump-kampány rendelkezésére bocsát néhány hivatalos dokumentumot és információt, amely gyanúba keveri Hillary Clintont és oroszországi ügyleteit, s ez nagyon hasznos lehet édesapádnak".

Goldstone arról is írt, hogy „ez nyilvánvalóan nagyon magas szintű és érzékeny információ, de része annak a támogatásnak, amelyet Oroszország és kormánya nyújt Trumpnak".

A többi e-mailben a találkozó megszervezéséről, a moszkvai kapcsolattartóról – Emin Agalarov énekes-dalszerzőről és Trumppal kapcsolatot kereső ingatlanfejlesztő édesapjáról, Araz Agalarovról – esik szó. Kiderül belőlük, hogy Agalarov találkozott az orosz főállamügyésszel, és akkor merült fel, hogy a átadnának a Clintont terhelő dokumentumokat. Goldstone javasolta ifjabb Trumpnak a közvetlen találkozót Emin Agalarovval, megjegyezve, hogy a javaslatot elküldhetné Donald Trumpnak is, de „mivel rendkívül érzékeny dolog, ezért azt akartam, hogy te tudj róla először”. Trump fia elfogadta az ajánlatot.