A levegő okoz álomkórt és a szexéhséget a kazah faluban

-

A tudósok és az orvosok több éve nem tudták megfejteni, hogy mi okoz hallucinációkat, akár több napig is tartó alvást, majd ébredés után megmagyarázhatatlan erekciót Kalacsiban. Most derítették ki, hogy a bezárt uránbányából szivárgó szénhidrogén gázok mérgezik az embereket.


A kazahsztáni Kalacsi falucska lakói évek óta időnként megmagyarázhatatlan okból álomba merülnek, hallucinálnak, a férfiakat pedig leküzdhetetlen szexéhség fogja el. Az orvosok nevettek, a nővérek pirultak”, amikor ilyen állapotban látták az embereinket, mesélte az egyik asszony, ugyanis a felfokozott szexvágy, annak minden látható jelével, akár egy hónapig is kitarthat. Még kellemetlenebb tünet, hogy sokan a vizeletüket sem tudják tartani.

Néhány helybéli több, akár 6 napra is álomba merült. Volt gyerek, aki elefántormányt látott az édesanyján, egy 13 éves fiú pedig villanykörtéket és lovakat látott maga körül röpködni. Az egyik 60 éves nagypapa kakasnak képzelte magát, csapkodott a karjaival és kukorékolt.

Még a macska is elkapta a kórt, körözött egy darabig, majd elaludt és horkolni kezdett.

A lakók, akik tudják, hogy furcsán viselkedhetnek, azt mesélték, hogy minden házban összekészítettek egy tiszta fehérneműt, és tisztálkodószereket tartalmazó csomagot. Emellett figyelnek arra, hogy mindig rendesen fel legyenek öltözve, így ha ledöntené őket az álomkór, nem szégyenülnek meg az orvosok és a nővérek előtt.


A bezárt uránbánya az oka

A szakemberek eddig hiába keresték az okokat, de most, miután Moszkvában és Prágában is teszteket csináltak, kiderült, hogy ha a közeli, rég bezárt uránbányában megemelkedik a szén-monoxid és a szénhidrogén gázok koncentrációja, a faluban lecsökken az oxigénszint.

Vagyis mindenképp a Szovjetunió összeomlása után bezárt bánya, illetve a levegő az ok. Ez azonban az egyetlen, amiben a szakemberek egyetértenek. Az álomkór és a többi tünet fő okozója a szénmonoxid, állítják a friss vizsgálatok alapján. Ugyanakkor korábban egy egy kutató azt mutatta ki, hogy a bánya bezárása után emelkedni kezdett a vízszint, és a tünetekért felelős különböző gázok, köztük a radon kiszabadultak.

A kormány támogatásával Kalacsiból és a szomszédos Krasznogorszkból már elkezdték kiköltöztetni az embereket. A 223 ott élő család közül 68 már távozott, a többieknek pedig jövőre találnak új otthont.


A kalacsi rejtélyről készült ez a film is