A lett miniszter nem megy el az EU-s belügyi csúcsra

Fotó: Getty Images / Carl Court

-

Nem tudtak megegyezni a koalíciós pártok, hogy mit is képviseljenek Brüsszelben. A német és a francia miniszter viszont közös állásponttal érkezik.


Rihards Kozlovskis lett belügyminiszter nem utazik el hétfőn Brüsszelbe az uniós belügyminiszterek rendkívüli tanácskozására, mert a lett kormánykoalícióban nincs egyetértés a menekültek befogadását illetően.

„Erre a kérdésre először nemzeti szinten kell választ találni” – mondta a tárcavezető szóvivője hétfőn.

Lettországban a jobbközép kormánykoalíció mostanáig nem volt képes közös álláspontot kialakítani az Európai Bizottságnak a menekültek kötelező kvóták szerinti elosztására vonatkozó javaslatával szemben. Laimdota Straujuma miniszterelnök pártjának mindkét koalíciós partnere elutasítja, hogy Lettország az eddig vállalt 250 menekültnél többet fogadjon be.

A vitába Raimonds Vejonis államfő is bekapcsolódott. Tárgyalásokat kezdett mind a hat parlamenti párttal, és a menekültkérdést napirendre szeretné vetetni a nemzetbiztonsági tanács szerdai ülésén is.

„A menekültkérdés európai viszonylatban fontos fordulópont, amely az egész EU jövőjét meghatározza, és Lettország részt akar venni ennek kialakításában” – jelentette ki az államfő közleményében. Edgars Rinkevics külügyminiszter a Twitter-oldalán óvott attól, hogy „Lettország teljesen elszigetelődjön az EU-tól és a NATO-tól”.


Német-francia közös álláspont

Franciaország és Németország „nagy nyomást fog gyakorolni” hétfőn Brüsszelben, hogy az Európai Unió határainál létrejöjjenek a regisztrációs központok (hotspotok) azért, hogy „Európa tiszteletben tudja tartatni a határait” – mondta Francois Hollande francia államfő.


Ma mindent megteszünk azért, hogy megszülessenek a (közös) következtetések, amelyeknek köszönhetően Európa tiszteletben tartja és másokkal is tiszteletben tartatja a határait

– fogalmazott a francia elnök néhány órával az uniós bel- és igazságügyi miniszterek rendkívüli találkozója előtt. „Konkrétan ez a regisztrációs központok létrehozását jelenti Görögországban, Olaszországban és Magyarországon, hogy elkerüljük azt, ami most zajlik. Ezt fogja Franciaország és Németország képviselni” – tette hozzá.

A francia elnök szerint „Németország Franciaországhoz hasonlóan azt szeretné, hogy Európa ellenőrzés alatt tudja tartani a határait. Ez a feltétele annak, hogy a menekülteket méltó és irányított módon fogadjuk.”

Az EU-tagországok belügyminisztereinek rendkívüli tanácskozására a menekültválság ügyében egy nappal azután kerül sor, hogy Németország ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést. Franciaország, amely vállalta 24 ezer menekült befogadását két éven belül, vasárnap is a menekültek fogadása érdekében szükséges intézkedések megvalósítását sürgette.

„Ha túl sok időt várunk, már nem lehet a menekültek befogadását kezelni. Most az az elsődleges, hogy a regisztrációs központok föl tudjanak állni” – hangsúlyozta Harlem Désir Európa-ügyi államtitkár.