A letelepedési kötvényt kivezetik, Orbán mégsem számít a Jobbikra

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

„Nem számítok arra, hogy átmegy az alkotmánymódosítás a Jobbik támogatásával” – mondta péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök.


A hetedik alaptörvény-módosítás nemzeti ügy, amely nem köthető össze semmilyen pártpolitikai vitával, gazdasági kérdéssel – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

„Az új egység Magyarországért több mint 3 millió emberének a véleményét alkotmánymódosítássá formáló politikai akarat nem kapcsolható össze semmilyen más kérdéssel” – mondta a kormányfő. Ezért nem tudják elfogadni a Jobbik kérését. Az ellenzéki párt korábban a letelepedési kötvény megszüntetését támasztotta az alkotmánymódosítás támogatásának feltételéül.

„Tudomásul kell venni, hogy nem lehet 3,3 millió embert ugráltatni”, nem fog ennyi ember „úgy ugrálni, ahogy a Jobbik fütyül” – mondta Orbán Viktor. Az alkotmánymódosítással kapcsolatos forgatókönyvet firtató kérdésre azt felelte: „Nem számítok arra, hogy átmegy az alkotmánymódosítás a Jobbik támogatásával. ... beterjesztjük a parlamentnek, és mindenkinek lelke rajta, milyen döntést hoz.”

A miniszterelnök ugyanakkor az interjúban is megerősítette, hogy folyik a kormányban egy munka, amely abból fakad, hogy megváltozott az ország pénzügyi helyzete, így felvetődik a kérdés, hogyan kell finanszírozni Magyarország pénzügyi szükségleteit. A nemzetgazdasági miniszter az év végéig terjeszti a kormány elé javaslatát, és ez terjed majd ki egyebek mellett a letelepedési kötvényre is.