A lengyelek szerint Egyiptom korszerű hadihajókat ad az oroszoknak

Fotó: AFP / ROSLAN RAHMAN / AFP / ROSLAN RAHMAN

-

A helikopterhordozókat Franciaország gyártotta. Kairó az ukrán válság miatt szerezhette meg a hajókat.


Egyiptom jelképes, egy dolláros áron eladta Oroszországnak a Franciaországtól vett két Mistral-osztályú hadihajóját - állítja Antoni Macierewicz. A lengyel nemzetvédelmi miniszter a parlament csütörtöki vitája után újságíróknak megismételte, hogy az információt "megbízható forrásból szerezte", de részleteteket nem árult el. A lengyel miniszter pénteken azt mondta, "ha Egyiptom most visszalépne ettől az ügylettől, azon a világbéke nyerne", egyben pedig jó lecke lenne Oroszország számára is.

A 2 helikopterhordozót eredetileg Oroszország rendelte meg Franciaországtól. Párizs azonban az ukrán válság miatt elállt az üzlettől. Tavaly októberben Egyiptommal állapodott meg a Mistralok adásvételéről. Nemrég olyan hírek jelentek meg, melyek szerint Oroszország fogja leszállítani a hadihajók felszerelését és a fedélzeti helikoptereket.

Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes szerint Moszkva jelentős kompenzációt kapott Párizstól az adásvétel meghiúsulása miatt, azaz a szerződéskötéskor általa kifizetett összeg háromszorosát kapta vissza.

Párizs és Varsó viszonya azóta feszült, hogy Lengyelország elállt egy 3,5 milliárd dolláros (mintegy 980 milliárd forint) üzlettől, és nem vásárol francia harci helikoptereket.