A lengyelek szanaszét szóródnak az egész világon

Fotó: Flickr / Jakub Bożanowski

-

Az új életet kereső lengyeleknek már nem elég Európa. Ázsiai országokban vagy például Brazíliában is egyre nagyobb lengyel diaszpórák jönnek létre.


A lengyelek legnagyobb fogadó országaiban, így Nagy-Britanniában, Németországban és Hollandiában számottevő diaszpóra alakult ki – írja a napi.hu.

A szigetországban 700 ezer és kétmillió közé teszik a lengyel vendégmunkások számát, Németországban 655 ezren lehetnek. Csak Írországban 111 ezer lengyel él, Izlandon a lakosság három százalékát teszik ki.

Többségük nem tér haza, ha esetleg meg is szedték magukat külföldön. Egy 2012-es felmérés szerint 14:1 az aránya azoknak, akik tartósan elhagyják hazájukat.

Újdonság a vándorlásban, hogy az útnak indulók kezdenek távolabbi helyeket is felfedezni. Nő a lengyel diaszpóra Kínában és Brazíliában is, annak ellenére, hogy ezek nem igazán gazdag országok. Kínából sokan Japánba vagy Ausztráliába mennek tovább.

A külföldön vendégmunkásként dolgozó lengyelek - akik számát a hazai hatóságok 2,4 millióra teszik - 2013-ban 5,5 milliárd eurónak megfelelő valutát utaltak haza, ami eléri az ország GDP-jének 1,5 százalékát.