A lengyel kormány jelentősen ritkítaná Európa utolsó ősrengetegét

Fotó: Biosphoto / Christophe Sidamon-Pesson

-

A Białowieżai-erdőben húszezer állatfaj él, itt vannak Európa legmagasabb fái, így a Greenpeace és az EU sem ért egyet a döntéssel.


A kelet-lengyelországi erdőben évek óta nagy problémát jelentenek a szúk, amelyek ellen a kormány úgy akar harcolni, hogy 180 ezer köbméter fát vágnának ki. Ennek a megalapozottságát azonban tudósok, környezetvédők és az Európai Unió is vitatják, még akkor is, ha Jan Szyszko környezetvédelmi miniszter szerint a fakivágás a szigorúan védett területeket nem fogja érinteni, írja a Reuters.


A Greenpeace már fel is emelte a hangját, mondván, hogy a lengyel kormány semmibe veszi a tiltakozásokat, és megsérti a a Natura 2000 ökológiai hálózatot, amely miatt az EU is büntetni fogja az országot.

Az Unesco által 1979-ben a világörökség részévé nyilvánított Białowieżai-erdő a fehérorosz határ mellet terül el óriási területen, és az egykor a kontinenst borító ősrengeteg utolsó megmaradt darabja. Egyebek között itt él a világ legnagyobb bölényállománya, hatvannál is több egyéb emlős, és 250 madárfaj.Az erdő miatt már évek óta rendszeresek a viták a Greenpeace és a lengyel kormány között, de 2010-ben a környezetvédőknek még sikerült elérni, hogy felfüggesszék a fakivágásokat. „Ha fűrésszel és baltával akarják megvívnia a szú elleni küzdelmet, az több hátránnyal jár, mint előnnyel" – mondta a Greenpeace lengyelországi vezetője, aki 120 ezer aláírást gyűjtött eddig a fakivágások növelése ellen.

A Beata Szydlo vezette lengyel kormány ténykedését nem csak emiatt nem nézik jó szemmel Brüsszelben: jelentős a nézetkülönbség a veszteséges lengyel szénbányák sorsáról is az EU és a kormány között, és a tavalyi választásokon győztes PiS politikusai rengeteg bírálatot kaptak az alkotmánybíróság és a közmédia elleni támadásaik miatt is, nem beszélve a menekültkvóták ellenzéséről.