A lengyel kormány meggyógyítaná az Alkotmánybíróságot

Fotó: AFP / JANEK SKARZYNSKI

-

Szydlo szerint az ellenzék lobbizik a kormány ellen Brüsszelben.


"Az Európai Bizottságban egyre többen vannak olyanok, akik az Európai Unió szétverését szeretnék" - mondta Beata Szydlo a szejmben. A lengyel kormányfő arra reagált, hogy Brüsszel szerdán újabb lépéseket helyezett kilátásba Lengyelországgal szemben.

Szydlo az ellenzéket is megszólította. "Kínos, hogy az Európai Bizottság nem képes eltekinteni attól a politikai nyomástól, amelyet önök gyakorolnak". A kormányfő szerint a kabinet elszánta magát arra, hogy az alkotmánybírósági válságot megoldja. "Meg kell gyógyítani azt az intézményt, melyet belerángattak a politikába és az ellenzék megbotránkoztató játékaiba" - mondta Szydlo.

"Lengyelország az EU teljes jogú tagja, a többi tagországgal azonos jogai és kötelességei vannak" - mondta Szydlo. Szerinte kormánya nem "tárgyalásokat, hanem párbeszédet folytat" az uniós intézményekkel, mégpedig ugyanazon elvek szerint, mint a többi uniós ország. "Ma nem Lengyelországnak, hanem az Európai Bizottságnak van gondja saját jó hírével, tekintélyével."

Szydlo szavaira Günther Oettinger reagált. A digitális gazdaságért és társadalomért felelős uniós biztos szerint az Európai Bizottságnak nincs gondja a jó hírével, viszont az uniós szerződésekből adódóan megvan a hatásköre és kötelességei. "Az uniós alapszerződésből eredően az is kötelességünk, hogy felügyeljünk a jogállamiságra a tagállamokban" - mondta Oettinger. "Az Európai Bizottság az Európai Uniónak - melynek Lengyelország is tagja - egy intézménye. Úgy, ahogy a lengyel kormány, a lengyel kormányfő a lengyel intézményrendszer része" - mondta Oettinger.

A fő lengyel ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) elnöke a parlamenti vita során azt mondta, hogy Szydlo felszólalásával "meggyalázta az alkotmányt". "Lengyelország szégyelli magát azért, amit ön itt most mondott" - mondta Grzegorz Schetyna. A kormánypárt pénteken Lengyelország szuverenitása védelméről szóló határozattervezetet nyújtott be a szejm házelnökéhez. Ebben leszögezik: Lengyelország demokratikus jogállam, ugyanakkor jelenleg "az alkotmánybíróságról zajló politikai vita ürügyén" olyan próbálkozások történnek, melyek "aláássák a demokrácia elveit, a jogrendet és a társadalmi békét".

A tervezet szerint az uniós intézmények az illegális migráció ügyében olyan döntéseket próbálnak rákényszeríteni Lengyelországra, melyek "nem oldják meg a problémát, nincs alapjuk az uniós jogban, és sértik a lengyel szuverenitást, valamint az európai értékeket". Emellett Lengyelország biztonságát, "civilizációs örökségét és nemzeti önazonosságát" is veszélyeztetik. Az EB szerdán közölte: ha hétfőig nincs jelentős előrelépés a lengyelországi alkotmánybírósági válság megoldásában, újabb lépést tesz az uniós jogállamisági mechanizmusban. A varsói kormány még aznap több időt kért arra, hogy országa feloldhassa az alkotmánybírósággal kapcsolatos patthelyzetet.

A lengyel közszolgálati rádió közölte, hogy birtokába került a hétfőn kiadandó bizottsági döntés végleges szövege, mely a lengyelországi helyzetnek a várakozásoknál is keményebb értékelését tartalmazza, és azt állítja, hogy veszélyben van a lengyel jogállamiság és a demokrácia.