Lekerülhet a fólia a trafikok ablakairól a rablógyilkosság miatt

Fotó: MTI/Mészáros János

-

Lázár János maga intézkedik, ha a rendőrségi nyomozás ok-okozati összefüggést talál abban, hogy a kaposvári dohánybolt eladóját azért támadták meg, mert nem lehetett belátni a boltba.


Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, egy kérdésre válaszolva együttérzését fejezte ki a szerdán meggyilkolt kaposvári dohánybolti eladónő családjának. Egyúttal azt is mondta: ha a rendőrség nyomozása kideríti, hogy összefüggés van a gyilkosság és a trafikok sötétített fóliája között, akkor ő maga fogja kezdeményezni, hogy ezt a szabályozást módosítsák.


Lázár volt a beterjesztője annak idején, 2011 végén a dohánykereskedelmet állami monopóliummá tevő törvényjavaslatnak, ami előírta, hogy a nemzeti dohányboltokat úgy kell kialakítani, hogy azokba ne lehessen belátni. Az indoklás szerint erre azért van szükség, hogy a gyerekek és fiatalkorúak ne lássanak be. Már az első dohányboltok megnyitása után felmerült, hogy a fóliázás megkönnyíti a rablók dolgát, hiszen az utcáról senki nem veszi észre, ha bűncselekményt követnek el odabent.

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár ugyanakkor a csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta: az ilyen kis boltok ellen tipikusak a rablások, trafikoknál azért tűnik csak többnek, mert sok dohánybolt van az országban.


A sajtótájékoztatón azután volt a trafikok fóliázása téma, hogy szerdán este egy férfi több késszúrással megölte egy kaposvári trafik eladónőjét. A KaposPont információi szerint a Kaposi Mór Oktató Kórház urológiai osztályáról szállították el a feltételezett tettest a rendőrök csütörtökön kora délután. A police.hu annyit ír, azonosították a gyilkossággal gyanúsított férfit, akinek meg is kezdték a kihallgatását.