A lejáratás nagymesterével szövetkezett Habony Árpád

Forrás: Flash 90

-

Arthur J. Finkelstein a világ egyik legismertebb, legtekintélyesebb és legellentmondásosabb politikai stratégája. Most Habony Árpád egyik üzlettársa lett. De ki ez az ember, akinek semmi sem drága, ha valakit le kell járatni?


Démonizálja a melegeket, miközben melegházasságban él a férfi partnerével. A kettősség jól jellemzi az 1945-ös születésű politikai kampányguru, Arthur J. Finkelstein hozzáállását a politikai tanácsadáshoz – nincsenek tabuk, ha a győzelemről van szó.

A róla Finkel-thinknek elnevezett módszer (démonizálj jól körülhatárolható társadalmi csoportokat, támadd személyében az ellenfelet, hiába cáfol, tagad, csak hajtogasd, hajtogasd, hajtogasd) kitalálója eddig is adott tanácsokat a Fidesznek, de azzal, hogy közös céget alapított Habony Árpáddal, nyilvánvalóvá vált, hogy továbbra is meghatározó szerepe lesz a párt és a kormány kommunikációjában.


Az arabellenesség menő

Valószínűleg az sem véletlen, hogy a Fidesz mostanában előszeretettel veszi elő a Jobbik témáit, a menekültek ügyét vagy a halálbüntetést. A mérsékelt és a radikális jobboldal közelítése ugyanis nem példa nélküli a tanácsadó guru életrajzában: Finkelstein egyik legnagyobb politikai innovációja az izraeli szélsőjobb összeboronálása volt a mérsékeltebbnek mondott Likuddal a 2012-es választásokon. Így Benjamin Netanjahu azzal az Avigdor Liebermannal állt össze, aki nyíltan uszított az izraeli arabok ellen, külön hűségesküt akart tétetni velük, és kivégezte volna azokat az arab származású Knesszet-képviselőket, akik szóba álltak a Hamásszal.


Netanjahunak is bejött a „Finkel-think"


Netanjahu a finkelsteini gyakorlatot követve az idei választásokon is hamisítatlan szélsőjobbos retorikával hozta vissza magát vert helyzetből. Az őt bíráló sajtóra és civil szervezetekre azt mondta, azok egy nemzetközi baloldali összeesküvés részei, a választás napján pedig azt híresztelte, hogy az izraeli arabokat buszokkal viszik szavazni ellenfelei – kétségtelenül sikerrel mozgósítva ezzel a szélsőjobbos propagandára hajlamos Likud-hívőket. Netanjahu nyert, majd bocsánatot kért valótlan kijelentései miatt.


A matektól a stratégiáig

Arthur J. Finkelstein már 25 évesen vezető amerikai politikusok kampányát igazgatta. New York-I zsidó család gyermekeként a Columbia Egyetemen statisztikát és matematikát tanult, nem véletlen, hogy először „választási matekkal”, statisztikák, részvételi és támogatottsági adatok elemzésével foglalkozott. Még az egyetemen kapcsolatba került a médiával is: a neokonzervatívok körében köztiszteletnek örvendő Ayn Rand rádióműsorának volt a munkatársa.


Hamar kiderült, hogy a számok elemzésén túl Finkelstein a politikai stratégiához, kommunikációhoz is nagyszerűen ért. Már 1970-ben nem várt felsőházi helyhez segítette a republikánus James Buckley szenátort, majd két évvel később az észak-karolinai Jesse Helmst juttatta be a szenátusba. Már ekkor megjelent módszerének lényege, a kampány középpontjába ugyanis a bevándorlóellenességet állították.

Finkelstein dolgozott a magyar származású George Patakinak is, de maga Nixon elnök is igénybe vette tanácsait. Részt vett Ronald Reagan 1976-os és 1980-as kampányában is. Mint a Magyar Narancs portréjában is olvasható, ebben az időszakban alakult ki a szakmában Finkel-thinkként emlegetett, az ellenfél megbélyegzésére alapozó módszer. Többek között Pataki, és egy sor már republikánus politikus is azzal nyert például hosszú éveken keresztül, hogy demokrata ellenfelét egyszerűen „liberálisnak” minősítette, szitokszókánt használva a kifejezést.

A Finkel-think abban is kreatívan működött, hogy az amerikai választók számára addig teljesen ismeretlen és közömbös témákat is képes volt hatékonyan a kampánykommunikáció középpontjába helyezni, így Reagan esetében az USA Panama-csatornabeli geopolitikai érdekeit. Az alapvetően támadásra, a konfliktusok kiélezésére épülő módszer ugyanakkor már nem működött a fiatal, sármos, kedvességre alapozó Bill Clintonnal szemben.

Clintont egy sor személyes üggyel támadták egyetemistakori füvezésétől kezdve odáig, hogy ő lehet az első amerikai elnök, aki nem volt katona, de ezek a módszerek ellene nem váltak be. Finkelstein ezek után kezdett egyre inkább külföldi megrendelésekre koncentrálni. A már említett izraeli kapcsolat mellett egy sor közép-kelet-európai vezetőnek is adott tanácsot, akár magukat baloldalinak vallóknak is.

Személyes világnézete és a kiszolgált politikai kurzus közötti különbségek egyébként sem zavarják, ezt jól mutatja egy másik férfival kötött házassága is. Tekintélye ennek ellenére megkérdőjelezhetetlen, 2013-ban megkapta az Amerikai Politikai Tanácsadók Szövetsége díját.

A Fidesznek 2008 óta dolgozik rendszeresen, azóta a párt minden választási kampányában részt vett. Most a jelek szerint a Simicska-birodalom elvesztése után a jobboldalon felépíteni tervezett új fideszes média kialakításában vesz részt Habony Árpád oldalán. A legfrissebb hír, hogy Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője lesz a cég ügyvezetője.

(Címlapi képünkön Benjamin Netanjahuval látható 1999-ben. Zakó nélkül Finkelstein)