A lehallgatási botrány miatt kirúgták az államügyészt

Fotó: AFP / STR / AFP / STR

-

A parlamenti szavazásra nem ment el az ellenzék.


A macedón parlament menesztette Marko Zvrlevszki államügyészt, mert a több mint húszezer ember érintő lehallgatási ügyben nem végezte kielégítően a munkáját. Az államügyészt csütörtökön váltotta le a 120 tagú macedón törvényhozás 64 képviselője. Az ülésen nem vettek részt a Nikola Gruevszki volt miniszterelnök jobboldali pártja, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) képviselői. Az államügyészt 2013-ban a Gruevszki-kormány nevezte ki.

Az új, balközép kormány szerint Zvrlevszki kiszolgálta az előző vezetést, és nem vizsgálta ki a lehallgatási botrány körülményeit. Az államügyész azt mondta, hogy nem hibázott.

A lehallgatási botrány a több mint két éve húzódó belpolitikai válság egyik fontos eleme. Zoran Zaev kormányfő még a kampányban bejelentette, megválasztása esetén kivizsgáltatja az ügyet.

A 2014-es választások után a Zaev vezette balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) választási csalással vádolta meg Gruevszki miniszterelnök koalícióját. Ekkor Gruevszki államcsínnyel gyanúsította meg Zaevet, aki viszont közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit. Szerinte azok bizonyítják, hogy a VMRO-DPMNE több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját.