A legtöbb embernek elég egy már-már obszcénul nagy okostelefon

Dobó Mátyás

Steve Jobs 2010 januárjában, közel öt éve jelentette be az első iPadet. Úgy gondolta, hogy az okostelefon és a tabletek közé beékelődő termék akkor lehet sikeres, ha jobban lehet vele böngészni, levelezni, fotókat és videókat nézni, zenét hallgatni, játszani vagy e-könyvet olvasni. Emellett feltételezte, hogy a netbookok nem lesznek ilyen eszközök, mert csak olcsó, rossz minőségű laptopok. A rá jellemző magabiztossággal jelentette be az iPadet.


2015 végén járunk, Steve Jobs már rég nincs közöttünk, az Apple pedig minden idők legnagyobb pénzügyi sikereit produkálja. De ezt nem az iPad menetelése miatt teszi. Pedig két-három év gigászi növekedése után az újságírók egy része már levonta a következtetést: eljött a PC-korszak vége. Bizonyos nézőpontból nézve ebben igazuk is lett, de nem az iPad miatt.

A táblagép tényleg fantasztikus eszköz, de nem tudta feloldani a bizonytalanságot: szükség van-e széles körben egy laptop és okoselefon közti eszközre. Két fontos trend is beindult a piacon, amelyek egyike sem kedvez a táblagépnek.

A Samsung az iPhone-nal szembeni csatában felfedezte a phabletet, egy korábban elképzelhetetlennek tartott formátumot. Az emberek jelentős részének a táblagépélményt egy már-már obszcén méretű okostelefon is megadja. Bár kezdetben – az iPad-eladásokat védve – az Apple ellenállt a formátumnak, végül beadta a derekát. Egy iPhone 6 Plus vagy egy Galaxy Note mindent megad, amire iPad Minit venne az ember. Rengeteg felhasználó életében ezek váltak az elsődleges tartalomfogyasztási eszközökké.

A másik trend a PC-t érinti: a netbookkoncepció nem halt meg. Kis méretű, hordozható, akár a repülőn is használható, erős gépekre továbbra is vágynak az emberek. Az Apple is érezte ezt, az Air sorozattal, majd az új Macbook laptoppal az iPad munkára tökéletesen alkalmas versenytársát teremtette meg. A Microsoft pedig, helyet keresve a piacon, kitalálta a billentyűzettel és PC-s operációs rendszerrel rendelkező táblagépet, a Surface-t.

Az iPad és a tabletek rossz helyzetben vannak: szorongatják őket a telekommunikációs cégektől kedvező konstrukciókban megvehető phabletek, a munkára hangolt laptop jellegű eszközök pedig a létüket teszik kissé értelmetlenné.

Bár meglepő, de 2015 nem a mindent domináló táblagépek forradalmáról szólt, sokkal inkább arról, hogy ez a kategória keresi a helyét a felhasználók életében; a PC pedig, kicsire zsugorítva és erőgéppé formálva, rég nem volt ennyire vonzó, mint manapság. Ha konklúziót kell vonni, a PC újra a helyére került, és már nem temetjük, a tablet pedig vagy teljesen összeolvad a laptopokkal – Microsoft –, vagy olyan specifikus szegmenseket talál magának, ahol az érintőképernyő valódi hozzáadott értékkel bír – például tervezőknél és grafikusoknál.


Laptop vagy okoseszköz?


Laptop
Tablet és okostelefon

SZAVAZAT UTÁN