A legokosabb önvezető autón dolgozik egy magyar startup

-

Hamarosan elérkezik a teljesen automatikus, azaz emberi beavatkozást nem igénylő, önvezető autók kora. És ebben egy magyar startup keze is benne lehet.


Egy lépésre vagyunk attól, hogy a Tesla autói teljesen önvezetők legyenek. Annak ellenére, hogy több baleset is történt a tesztelések során, a cég mégsem állt el attól, hogy önvezető modullal lássa el járműveit. Egy korábbi nyilatkozatuk szerint 2017 végére jutnak el odáig, hogy autonóm autójuk Los Angelestől New Yorkig képes legyen önállóan elvezetni.

De nem csak a Tesla halad egyre gyorsabban ezen az úton, az autóipar más szereplői is felzárkózni látszanak a versenyben. A Ford Motor Company például a tervek szerint 2025-ben dobja piacra első olyan autóját, mely teljes mértékben önvezető lesz, de a Mercedes, a BMW és a Volvo is felpörgette a motorokat e téren, és saját tesztjárművén dolgozik. Minden jel arra mutat, hogy nagyon is elérkezett az autonóm kocsik kora, az amerikai kormány például külön rendeletet szentelt nekik a közelmúltban.

Az az iparág, amelyben ekkora potenciál lakozik, számtalan vállalkozást vonz maga köré, például az egy év alatt 120 fősre duzzadt, magyar AImotive startupot is, amely második irodáját – a budapesti mellett – nem máshol, mint a kaliforniai Mountain View-ban nyitotta meg nemrégiben. A csapat olyan mesterséges intelligenciával rendelkező szoftverekre specializálódott, melyek lehetővé teszik az autók számára, hogy megértsék és reagáljanak is környezetükre, például a többi autóra és a gyalogosokra – írja a govtech.com.

Az Almotive szoftvere – ellentétben versenytársaival – leginkább a kameráktól érkező adatokra támaszkodik, de a radarok, lézerradarok (ladar) és 3D-térképek adatai is hozzájárulnak a megbízható navigációhoz. Kishonti László, az Almotive alapítója és ügyvezető igazgatója szerint ennek köszönhető, hogy a rendszerük lényegesen olcsóbb és rugalmasabb, mint az önvezető technológiák más változatai. Hozzáteszi: „A szoftver elsősorban a vizualitásra támaszkodik, szeretnénk lemásolni ugyanis az ember általi vezetést. Azt szeretnénk elérni, hogy megszülethessen egy olyan autó, amely minden egyes objektumot, ami körülötte van, felfog és megért. Például ha lát egy elefántot – amire nem képeztük ki, hiszen miért is tanítanánk meg neki felismerni egy elefántot – akkor is észlelje, hogy van egy test az úton”.

A startup egyelőre még nem rendelkezik engedéllyel ahhoz, hogy az amerikai utakon tesztelje a szoftverükkel felszerelt önvezető autót, és ez az egyik oka annak, hogy a Szilikon-völgy szomszédságába költözött. A kaliforniai irodában várhatóan nyolc ember dolgozik majd, a vállalkozás székhelye továbbra is Budapest marad.

2015-ös alapítása óta az Altmotive körülbelül 10,5 millió dollár támogatást szerzett befektetőitől, melyek között ott találjuk a fejlett grafikus processzorai révén ismertté vált, kaliforniai központú számítástechnikai vállalatot, a Nvidiát is.