A legnagyobb díjat is megkapta, de most örökre kizárták a zaklatót

Fotó: AFP / YANN COATSALIOU

-

A producer lemondott tagságáról, ám a céh mégis lépett.


Örökre kizárta soraiból az Amerikai Producerek Céhe a zaklatással és nemi erőszakkal vádolt Harvey Weinsteint. A PGA hétfőn bejelentette, hogy Weinstein ugyan lemondott tagságáról, de a céh úgy döntött, hogy örökre kizárja soraiból. Ilyen lépésre még soha nem kényszerültek.

A PGA október közepén kezdeményezte az amerikai filmmogul tagságának törlését, rögtön az után, hogy az amerikai filmakadémia kizárta soraiból a 65 éves producert. A több mint ötezer taggal rendelkező PGA már akkor úgy döntött, hogy szexuális erőszak elleni munkacsoportot hoz létre, mely a "rendszerszintű és gyakori problémát" kutatja és megoldásokat dolgoz ki, mert "azonnali akcióra van szükség az egész iparág részéről".

A céh 2013-ban a Weinstein fivéreket, Harvey-t és Bobot tüntette ki legnagyobb elismerésével, a Milestone-díjjal, amelyet azoknak ítélnek oda, akik munkájukkal történelmi jelentőségűt alkottak. A díjat korábban Walt Disney, Steven Spielberg és James Cameron is megkapta.

A The New York Times és a The New Yorker októberi cikkei után nők tucatjai arról számoltak be, hogy Weinstein szexuálisan zaklatta őket, többen, például Rose McGowan, nemi erőszakkal is megvádolta a befolyásos producert.

A New York állam és New York rendőrsége, valamint a londoni rendőrség is vizsgálatot indított a vádak alapján.