A legmenőbb magyar írószobrok nyomában

Fotó: MTI / Jászai Csaba / MTI / Jászai Csaba

-

Weöres Sándor vs. Paris Hilton. József Attila a Dunához araszol. Radnóti Miklós diszkóbalesetbe keveredik. Statisztikák, botrányok és szoborsorsok. Üdvözöljük a magyar irodalom szoborparkjában!


A köztudatban egy író nem kaphat nagyobb elismerést annál, mint hogy szobrot emelnek neki. A kiválasztott szerzők viszont az esetek többségében nem örülhetnek ennek a megtiszteltetésnek, ugyanis a diktátorokkal ellentétben általában csak a haláluk után állítanak nekik szobrot. De vajon mit kell letennie egy írónak ahhoz az asztalra, hogy bronzba öntsék? Ha végignézünk a nagy magyar szoborparkon, valószínűleg nem érnek bennünket óriási meglepetések, mert az érettségi tételsor irodalmi arcképcsarnoka néz vissza ránk az utcákról.


Találkozzunk este kilenckor József Attilánál!

Ha vetünk egy pillantást a Köztérkép Magyar írók szobrai adatbázisára, akkor viszont meglepő statisztikára bukkanhatunk. Az oldal a teljes alakos szobrok mellett a mellszobrokat, emléktáblákat és a domborműveket is összegyűjti, ezek alapján pedig a legtöbb szoborral rendelkező magyar írók névsora így néz ki: az első három helyezett Petőfi Sándor, József Attila és Wass Albert. Őket követi Arany János, Móricz Zsigmond, Csokonai Vitéz Mihály, Ady Endre, Jókai Mór és Radnóti Miklós. Érdekes, hogy az egyik legnépszerűbb magyar írónak, Rejtő Jenőnek a mai napig nem állítottak szobrot, pedig még gyűjtést is rendeztek ebből a célból. Utcát viszont már elneveztek róla. Azon túl, hogy egy-egy írónak állítanak emléket, a szobrok olykor mágnesként vonzzák a tömeget, és kultikussá teszik helyüket a városban. Gondoljunk csak bele, hogy Budapesten vajon hány randevú előtt hangzik el: „Találkozzunk este kilenckor a József Attilánál!” Egy-egy szobor sorsa pedig esetenként közel olyan kalandos, mint az íróé, akiről mintázták. Következzenek hányattatott sorsú kedvenceink, akik körül a mai napig rendszeresek a balhék.


Weöres Sándor

Bele se merünk gondolni, hogy Weöres Sándor szombathelyi szobra mivel érdemelte ki azokat az inzultusokat, amelyek a közelmúltban érték. Tavaly decemberben ugyanis kétszer is megtalálták Veres Gábor 2007-ben készített szobrát, az elkövetők pedig minden bizonnyal Paris Hilton-rajongók lehettek, mert az ő nevét is ráfújták a szoborra. Mi szívesen odaülnénk mellé a padra, hiszen ez az alkotás a leghangulatosabb magyar írószobrok közé tartozik. Weöres Sándor nem is lehetne princebb, ahogyan ott üldögél, bár ő maga nem vágyott rá, hogy szobrot állítsanak neki. Klimó Károly Weöresnek ajánlott balatonfüredi alkotását pedig simán el tudnánk képzelni egy pszichedelikus buli totemoszlopaként.


„Nem akarok óriás hulla lenni, (...) se fennkölt szobor a sarkon,
melyről csurog a vidám verebek kritikája.”2011 őszén József Attila Parlament előtt álló szobrának sorsa nagy vihart kavart a közéletben. A Kossuth tér felújítása miatt ugyanis Marton László 1980-ban felavatott szobrát elszállították, aminek elmozdítása ellen a helyszínen 32 órás versmaratont tartottak. Az aggodalom később feleslegesnek bizonyult, tavaly ősszel ugyanis az eredeti helyéhez képest tíz méterrel közelebb került a Dunához. Ez a szobor úgy tud menő lenni, hogy közben látni engedi József Attila démonait is. De nézzünk két másik példát is. Simon Ferenc szolnoki József Attila-mellszobrát például nehéz lesz elfelejteni, Varga Imre szegedi emlékszobra pedig nem csak nekünk tűnik úgy, mintha a Queen együttes legendás frontemberének állították volna.


József Attila szobra Szegeden


„Az egyetem központi épületének oldalában egész alakos szobor áll. Bár a figura leginkább a korai Freddie Mercuryre hasonlít, alul az van felírva a talapzatra, hogy József Attila.”

Radnóti Miklós

Az elmúlt évek során Radnóti Miklós szobrai is több alkalommal a címlapokra kerültek. 2013 novemberében a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű náci szervezet könyvégetést rendezett Miskolcon, ahol a tűzbe dobták a Radnóti Miklós összes költeményét tartalmazó kötetet is. Néhány nappal később tiltakozásul, illetve a költő halálának évfordulója apropóján egy felolvasást tartottak a Nagymező utcai Radnóti-szobornál.


Darabokra törték a Radnóti-szobrot Győr határában


Radnóti Miklós Győr határában felállított szobra sem úszta meg, 2013 novemberében diszkóbaleset áldozata lett. Két férfi egy fekete Mercedesszel hajnalban egy szórakozóhelyre tartva nekiütközött a műalkotásnak, amely kettétört. Melocco Miklós művét már nem lehetett helyrehozni, a Kossuth-díjas szobrászművész pedig azt nyilatkozta, hogy újrafaragja az eredetileg 1980-ban készült alkotását. Melocco Miklós egyébként lazán fogadta a hírt:


„Ennek a szegény fiatalembernek, aki nekihajtott, valószínűleg az életét mentette meg a szobor, különben lebukfencezett volna a mélybe. Ártatlan dolog, amit enyhén magyarosan berúgva tett, de kárt okozott.”

poeboston

Kassák Lajos a Beat Hotel előtt

Már most is nagy figyelem övezi a látványterveit annak az Edgar Allan Poe-szobornak, amelyet 2014 októberében adnak át az író szülővárosában, Bostonban. Ez a szobor szinte megmozdul, és mi is rögtön a nyomába erednénk, bárhová tartson is. Ha Magyarországon egyszer majd egy menő szobrot akarnak állítani Juhász Ferencnek, akkor mi a közelmúltban elhunyt svájci képzőművész, Hans Rudi Giger stílusát javasolnánk inspirációul. Ha pedig a párizsi Beat Hotel elé kellene ajánlanunk egy magyar írót, akinek szobrot emelnének, akkor a nagy gyaloglót, Kassák Lajost választanánk, aki ezt már csak a Budapest–Párizs mezítlábas expresszen eltöltött idő miatt is megérdemelné.