A legmenőbb és legcikibb fociindulók

Fotó: Europress/AFP / Europress/AFP

-

HÁTTÉR

A foci és a könnyűzene kapcsolata meglehetősen hektikus. Néha a labdarúgás téved át a pop térfelére, néha a pop keresi a szurkolók kegyeit, azt azonban megjegyezhetjük, hogy itt is, ott is sztárokért rajong a közönség, ráadásul gyakran ugyanazokban a stadionokban.


Az ilyen-olyan irányú határsértéseik végeredménye lehet nagyon ciki vagy nagyon menő - netán nagyon vicces. Most, hogy elkészült a felcsúti labdarúgó akadémia pazar indulója, úgy éreztük, be kell mutatnunk néhány hazai és külföldi klasszikust - a teljesség igénye nélkül.

Gerry and The Pacemakers: You'll Never Walk Alone

Kezdjük egy alapértelmezett klasszikussal. A Liverpool legendás indulója, mely minden meccs elején és végén elhangzik, mégpedig minden esetben a közönség igen hatásos előadásában, egy olyan dal, melyet a legtöbben a Mersey-parti város (másik) legendás zenekarának előadásából ismerik, ám azt talán kevesebben tudják, hogy a szerzemény eredetileg az 1945-ben bemutatott Rodgers és Hammerstein-féle Carousel című musicalben hallható. A történetet tovább csavarja, hogy a Carousel Molnár Ferenc 1909-es Liliom című darabjának átirata. Ja, és ez mind semmi: a dal - melyet amúgy Elvis is feldolgozott - A galaxis útikalauz stopposoknak című filmben is elhangzik.


Törőcsik András / Nyilasi Tibor - Hajrá

Nézzük a hazai pályát. Azt a poént még a Kádár-kor meglehetősen korlátozott és korlátolt (nevezzük nagyvonalúan így) popkultúrája sem volt képes kihagyni, hogy a korszak két legnagyobb stoplis popsztárját ne vezényelje mikrofon elé. A Fradi langaléta felhőfejes-sztárja és a Dózsa duci driblikirálya a pályán mindenképpen adekvátabban teljesített, énekes produkciójuk viszont inkább vicces, mint gáz. Ja, és azt se felejtsük el, hogy a dal az Omega So Long című számának átirata, melynek verzé-basszustémája amúgy a Knack együttes My Sharona című klasszikusának tartozik nem kevéssel.


Dolly Roll: Mexikó

A Hungaria rock and rolljából könnyű félfordulattal olaszos spagettipopba váltó zenekar a nagy reményekkel kecsegetető mexikói világbajnokság előtt könnyű latinos popdallal feküdt fel a közhangulat már-már hisztérikus hullámaira. Aztán semmi sem úgy lett, ahogy. A spagetti - avagy, állítólag, úgy általában, a tészta, netán valami más, amiről talán sosem tudjuk meg, hogy mi is valójában - fennakadt labdarúgóink torkán, és hát Flipper Öcsiék slágere sem ragadt meg az idő rostáján.


Meglátja mester menni fog

1987-ben a Mágus is dalra fakadt. A korábban a győri Rába ETO-t mennybe emelő Verebes József ebben az évben, sok-sok szűk esztendő után a bajnoki címig vezényelte az MTK-VM csapatát - így nem maradhatott el az aktus, hogy a triumfálók dalt rögzítsenek, mely valójában felelgetés mester és csapata között. A dülöngélős, már-már a nyolcvanas évek presszószintis Leonard Cohen-dalai nyomán hangszerelt verzét Verebes énekli, míg a skának sem utolsó tempós refrént a csapat tolta fel. A dalt rutinos, összeszokott páros hozta össze: a zeneszerző Döme Zsolt, a szövegíró egy másik Verebes, István. Más kérdés, hogy a dal címe azóta a menesztés előtt álló edzők összefüggésében is gyakran felbukkan.


New Order: World In Motion

Focis popdalokból is lettek kifejezetten nagy slágerek. A New Order elektropopos száma az angol válogatott 1990-es világbajnokság-dala volt, eredeti címe E For England lett volna, ám a labdarúgó szövetség megvétózta ezt a címet, azzal a felkiáltással, hogy a címben szereplő E-t könnyen értelmezhetik utalásként a kor kedvelt kábítószerére, az ecstasy-ra. A dal rapbetétjét John Barnes adja elő, de az énekrészekben közreműködik Peter Beardsley, Paul Gascoigne, Chris Waddle, Steve McMahon és Des Walker is. A World In Motion egyébként a New Order egyetlen brit listavezető dala.


Lightning Seeds: Three Lions

Maradunk a szigetországban. Ahová "a futball hazament" 1996-ban, ott rendezték ugyanis a labdarúgó Európa bajnokságot. A dalt a dalszerzőként és producerként is ismert liverpooli Ian Broudie szimpatikus, moderált sikereket jegyző zenekara, a Lightning Seeds jegyezte a David Baddiel-Frank Skinner komikuspárossal. S, hogy focis popdalról is lehet több bőrt lehúzni, íme a példa: a dalt 1998-ban, a világbajnokság alkalmából újra felvették. A dal újra a toplista élére került - ráadásul úgy, hogy lenyomta a hivatalos vébédalt, a brit posztpunk/artpop-legenda, az Echo and The Bunnymen énekese, Ian McCullogh által írt (How Does It Feel to Be) On The Top Of The World című dalt, melyet ő maga a Spice Girls, a Space és az Ocean Colour Scene tagjaival adott elő.Kasabian: Fire

A briteknél, mondanunk sem kell, a foci és a popkult nagy világversenyektől függetlenül is kéz a kézben a jár. Az első osztály, a Premier League például egy menő kortárs popzenekartól, a leicesteri Kasabiantól kapott szuperkúl kísérőzenét. Íme, a dal, mely az együttes 2009-es West Ryder Pauper Lunatic Asylum című lemezéről katapultált a 2010-2011-es bajnokságba, azóta ráadásul a Leicester City focicsapata gólok utáni zeneként is használja.


Shakira: Waka Waka (This Time For Africa)

Ami a vb-dalokat illeti, négy éve a Shakira-féle Waka Wakától dugult be a fülünk (a szám négy millió példányban kelt el világszerte), de már itt a legaktuálisabb cucc, az amerikai sztárrapper, Pitbull száma, mely az idei foci-világbajnokság hivatalos száma. A dalban közreműködik Jennifer Lopez és egy brazil énekesnő, Claudia Leitte. A számot minden bizonnyal annyiszor halljuk majd az idei nyáron, hogy simán kiütésünk lesz tőle.White Stripes: Seven Nation Army

Vannak aztán olyan stadionslágerek, amelyeket a futballpályák népe tett magáévá. Tipikusan ilyen Jack White egykori zenekarának egyik legfontosabb dala, melyet a 2006-os németországi világbajnokságon ölelte végképp keblére a számot már korábban is dalolászó olasz szurkolósereg, s melynek népszerűsége a 2008-as osztrák-svájci rendezésű és a 2012-es lengyel-ukrán Európa bajnokságon sem hagyott alább. "Semmi sem szebb annál, mint amikor az emberek egy dalt beengednek a népzene panteonjába. Dalszerzőként lehetetlen ilyet előre tervezni. Imádom, hogy a legtöbb ember, aki énekli, fogalma sincs, honnan is jön ez a dolog. Ez a népzene" - nyilatkozta a dalszerző.