A legmélyebb fájdalomból merítve lett az NBA gladiátora

Fotó: 247sports.com

-

Kawhi Leonard neve nem forog annyit a médiában, mint Stephen Curryé, pedig zsinórban másodszor lett az év legjobb védője az NBA-ben. Mélyről állt fel, édesapját megölték, a gyilkost azóta sem találják. Bemutatjuk a 24 éves milliomos kosarast, aki ma is egy 20 éves autóval jár.


Már a gimnáziumban kiderült, Kawhi Leonard nem viccel, ha munkáról van szó. Játékintelligenciája mellett hozzáállásával is kiemelkedett a társai közül. Egykori gimnáziumi csapattársa, jelenleg a Chicago Bullsnál pattogtató Tony Snell szerint „lenyűgöző munkabírását csak saját magának, egyedi gondolkodásmódjának köszönheti. Mindig azon dolgozik, hogy egy-egy adott területen jobb és jobb legyen, és nem áll le addig, amíg nem látja az eredményét.”

A San Diegó-i egyetem az első adandó alkalommal le is csapott rá. Ott nem egyszer fordult elő, hogy a kollégiumi szobából saját maga vitt állólámpákat az egyetemi tornaterembe, mert sötétedés után is képes volt órákon keresztül dobálni a labdát.


Az egyetemi évekből:


Leonard 2011-ben igazolt az NBA-be. San Antonióban olyan többszörös bajnokok mellé került, mint Tony Parker, Tim Duncan és Manu Ginobili, a kispadon pedig minden idők egyik legnagyobb edzője, Gregg Popovich csiszolgathatta újabb gyémántját.

Azóta San Antonióban is legendák születtek munkamoráljáról. A csapatot 1996 óta edző, ötszörös bajnok Popovich így nyilatkozott róla: „Elképesztő figura, minden edzés előtt egy órával már a pályán van, és gyakorol, majd miután vége van a foglalkozásnak, tovább marad, és a hármasokat gyakorolja. Rengeteg időt tesz bele, nem egyik napról a másikra fejlődött ekkorát.”

Néha Popovich az, aki megálljt parancsol játékosának és azt mondja:


oda szoktam szólni neki, hogy figyelj már, meccsünk van ma, pihenj egy kicsit.

Erre ő leszegi a fejét, és kibandukol a teremből, meg se mukkan. Látom a szemében, hogyha nem megy a meccsen valami, alig várja, hogy újra a teremben legyen, és dolgozzon rajta.”


Popovichnak (jobbra) úgy kell visszafognia


Elképesztő munkabírásában komoly szerepe van egy családi tragédiának is. A tizenhat és féléves Kawhi Leonard 2008. január 19-én 17 pontot hintett egy gimnáziumi kosármeccsen, majd a lefújás után azonnal édesanyja karjába zuhant. Édesapját egy nappal korábban, saját autómosójánál lőtték le. A gyilkost azóta sem találták meg.

„A kosárlabda segített elterelni a figyelmem. Ott akartam lenni a társaimmal, a kosárlabda az életem, de nagyon szomorú vagyok, mert úgy volt, hogy apa is jön ma” – mondta aznap.


Édesanyjával:

I would not be where I am today without this lovely lady's sacrifice. Love you ma!! #family #thankful #spurs #spursnation

Kawhi (@kawhi_2_leonard) által közzétett fénykép,


Bárhogy próbálkozott, eleinte nem sikerült semlegesítenie érzelmeit, játéka visszaesett, heteken keresztül tartott a rossz széria. Addig edzett és hajtott, hogy már a szezon rájátszására visszanyerte régi formáját, amire egyszerűen úgy reagált, hogy „csak folyamatosan edzettem, ennyi.”

Sok mindenen keresztül ment azóta. Voltak karrierjében hullámvölgyek és hullámhegyek, de az, hogy már megélte azt a fájdalmat, amelyhez elmondása szerint nincs fogható, megváltoztatta az egész életét. „Édesapám elvesztése óta azt gondolom, hogy mindent láttam már. Az ő halála felkészített minden fájdalomra. Egy sorsdöntő, kihagyott büntetőt közel sem érzek meg annyira, mióta tudom, hogy létezik ez a fajta fájdalom is.”


Golden State Warriors v San Antonio Spurs

A mai napig kihat rá édesapja elvesztése


Még 2012-ben Popovich így nyilatkozott róla: „Nagyon értelmes srác, könnyen kezelhető, sztárkaliber. Ő lesz a Spurs arca a következő években.” A kiváló szakembernek ismét igaza lett.

Leonard a 2013-as nagydöntőt még elveszítette a Spursszel a Miamival szemben Akkor csak annyit láttak a szurkolók, hogy van egy kölyök, aki egyetlen könnyű dobást sem enged a pályája csúcsán lévő szupersztárnak, LeBron Jamesnek. Egy évre rá ugyanígy San Antonio-Miami döntő volt, Leonard levette a pályáról Jamest, elképesztő védőmunkájának és dobóformájának köszönhetően a Spurs lemosta a címvédőt, meg is választották a nagydöntő legértékesebb játékosának.


Leonard pillanatai a 2014-es döntőben:


Ma már ott tartunk, hogy a San Antonio Spurs kiscsatára elmozdíthatatlan pillére lett csapatának, amelyet egy öt éves, 94 millió dolláros szerződéssel nyugtáztak a felek. A pénz azonban nem szédítette el a 24 éves kosarast, ugyanazzal a 97-es Chevrolet Tahoe-val jár, mint évekkel ezelőtt. Azt mondja: „van benne benzin, bírja a strapát, miért váltanám le?” Persze, a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy egy Porsche is lapul a garázsban, de azt csak meccsnapokon használja.


Közel húszéves autóval jár a 24 éves sztár


Ötödik szezonját tapossa a ligában, minden egyes évben jobb teljesítményt nyújtott, az idén pedig megvédte a címét, másodjára választották meg zsinórban az év védőjátékosának (utoljára 25 évvel ezelőtt Dennis Rodmannek, a legendás Chicago Bulls erőcsatárának sikerült ez nem centerként).


Kawhi Leonard Named KIA NBA Defensive Player of the Year Award Press Conference

Idén is az év legjobb védője lett


Eljutottunk odáig, hogy Kawhi Leonard megkerülhetetlen tényezője lett a mai kosárlabdának; a kérdés az, hogy az általa vezetett Spurs képes lesz-e megállítani minden idők egyik legjobb NBA-csapatát, a Stephen Curry által vezetett Golden State Warriorst,.