A légkondi miatt egy kanál vízben megfojtanánk egymást

Forrás: VS.hu

-

Hajtóvadászat és partizánakciók, rossz válságkezelés és félrecsúszott tárgyalások – az irodai klímaháborúk egészen csúnyán el tudnak fajulni. A tágas, egyterű irodákban és a kisebb munkaközösségekben is mindenki a légkondi feletti uralmat akarja megkaparintani. A célok pedig túlságosan is eltérőek: kikapcsolni, feltekerni, letekerni, esetleg kihajítani a hűtőberendezést. Miért nem tudunk egyezségre jutni, és mit tehetünk azért, hogy ha békét nem is, de legalább egy fegyverszünetet kialkudjunk?


A légkondiért folytatott harcok mindennaposak – tapasztaljuk ezt a saját szerkesztőségünkben, és tapasztalja ezt az összes olyan általunk megkérdezett ember, aki napjai nagy részét egy irodában tölti. A nyári hőségben az iroda légkondicionálása szinte létfontosságú, hogy meg ne pusztuljunk a kánikulában, el ne aludjunk a gép fölött, egyáltalán: az agyolvasztó melegben az ember ember maradhasson.


A benti hőmérséklet problémája legalább ugyanolyan sarkalatos kérdés, mint hogy együnk-e erős illatú/szagú ebédet az asztalunknál, ledobjuk-e a cipőt, merjünk-e odaülni a másik asztalához az ő beleegyezése nélkül, vagy hallgassunk-e hangosan zenét. Csak míg utóbbiak legfeljebb az ember komfortérzetét és munkavégzésének hatékonyságát rontják, a légkondivitában már a másik egészségének veszélyeztetése is bekerül a pakliba, innen pedig egészen egyenes út vezet a helyzet elmérgesedéséhez. Az ideális irodai hőmérséklettel ráadásul az a baj, hogy az a gyakorlatban nem létezik. Egy valakinek mindig melege lesz, egy valaki mindig meg fog halni egy kis friss levegőért, egy valaki pedig mindig vastag pulcsiban, netán gyakori zsebkendőhasználattal fog tüntetni a klíma ellen. Mindig lesznek olyanok, akik a mesterségesen kialakított tundra éghajlaton érzik jól magukat, és olyanok is, akik harmincöt fokban szeretnek sziesztázni a klaviatúra mellett.Nálunk folyamatosan megy a harc. Azok, akik felett közvetlenül fúj a légkondi, mindig kikapcsolják. Azokon a helyeken viszont, ahol kevésbé érezhető a hűtés, ott mindig visszakapcsolják a klímát. A viták állandóak: »Miért kapcsolod ki? Te miért kapcsolod be? Jó, akkor cseréljünk helyet, és fújjon rád a 19 fok!«

Gabi


A magányos harcos

A légkondi ON/OFF-gombjához való hozzáférés jelenti egy irodában a hatalom megszerzését. Ha a hatalmat pozíciójából fakadóan a főnök gyakorolja, és ő kapcsolja be a klímát, akkor csendben tűrni kell a diktált hőfokot, ha megfagysz, ha megsülsz, akkor is – számol be a jelenségről több interjúalanyunk. Ha viszont nem a főnök nyomta meg a piros gombot, akkor bárkinek lehetősége van partizánakciókat végre hajtani: észrevétlenül a kapcsoló elé állni, óvatosan hátranyúlni, és fel- vagy letekerni a klímát. A mozdulat gyors, a pittyegés halk, az akció sikeres.

A harcos azonban a legtöbb esetben egyedül van.

„Hatan vagyunk egy irodában, ebből egy valaki kifejezetten légkondiellenes. Ő mindig azt mondja, hogy a klíma egészségtelen, száraz lesz tőle a levegő, ilyesmi. De közben meg egész délután süti a nap az ablaküveget, muszáj kicsit hűteni a helyiséget. Mikor kimegy ez a bizonyos kollégám az irodából, bekapcsoljuk a légkondit, viszont amikor visszajön, ő azonnal lekapcsolja, mondván, hogy ha már egy embert zavar, akkor ne használjuk, alkalmazkodjunk... Aztán meg elmegy egy hétre betegszabira, mert állítólag kapar a torka”.Hajtóvadászat és beépített emberek

Egy multinál dolgozó interjúalanyunk rákontráz, és a magányos katona ellen könyörtelenül fellépő vezetői intézkedésről számol be.


„Az előző munkahelyem egy egylégterű iroda volt, benne a légkondival, ami két különböző csapatra is fújt. Az egyik csapatból azonban valaki mindig kikapcsolta a légkondit. Sosem tudtuk, hogy ki az, mert a kapcsoló pont olyan helyen volt, hogy nem lehetett rálátni, matatja-e valaki éppen. A team leaderünk azonban rendkívül rosszul viselte a meleget, és egy hét után szabályos hajtóvadászatot szervezett, hogy megtudja, ki az, aki mindig kikapcsolja a klímát. Megbízott minket, hogy mindig figyeljük, ki megy a kapcsolóhoz. Körülbelül egy-két napon belül meg is lett a »tettes«. Ezután amit az a szegény lány kapott, szerintem még egy világháborút megjárt veterán is sírva fakadt volna. A főnök az irodában, mindenki előtt ordítozott vele.”Állóháborúk a fronton

A légkondi alatt kialakult belharcok gyakran nem vezetnek sehova, de legalább hátráltatják a munkát, mint a zsibbasztó nyári meleg. Rita például egy olyan néhány fős irodában dolgozik, ahol aztán mindenki érzékeny a hőmérséklet-különbségekre, ezért elmondása szerint a munkaidő felét azzal töltik, hogy a légkondiról vitatkoznak. „Soha senki sem elégedett a hőmérséklettel, nincs is jobb tehát, mint a gombok nyomkodásával elcseszni a délelőttöt.”


A klímaháborúnál is idegesítőbb az, ami az előző munkahelyemen történt. Nem elég, hogy folyamatos viták voltak arról, hogy 23 vagy 27 fok legyen, de mindez az én asztalom mellett történt, mert ott volt a termosztát.”

Ádám


Hideg az irodában


Az ember, aki nem bírta tovább

Általában ezek a konfliktusok nem fajulnak odáig, hogy aztán valaki otthagyja a terepet, vagy ha már háborús fogalmakkal élünk: dezertáljon. De, ugye, a szabályokat a kivételek erősítik, és a nem működő légkondi is lehet egy ürügy arra, hogy végül bedobjuk a törölközőt.


„Egyszer egy kolléganőm azzal gyilkolta a társaságot, hogy kötőhártya-gyulladása van, és emiatt nem kapcsolhattuk be a klímát. Első nap leugrottam a patikába neki egy Visinért, két nappal később kiköltöztettük őt egy másik sráccal a lépcsőházba – kipakoltuk a gépét, asztalát, székét. De másnap aztán visszajött. A harmadik napon felmondtunk egymásnak a főnökömmel”.


légkondi; illusztráció


A légkondi persze nem csak az irodában konfliktusforrás. Az autóban is mérlegelni kell, hogy inkább a lábunk fagyjon le, vagy az ablakon bevágó szélben ordítozzunk végig egy 6-8 órás utat a tengerig. A klíma feletti hatalomnak pedig olyan részegítő ereje van, hogy képes egy nyaralást is tönkre tenni.


Négyen kivettünk egy dubrovniki apartmant, amiben volt két légkondis hálószoba és egy légkondimentes nappali. Miután a pasim úgy döntött, hogy nagyon nem bírja a hőséget, és a kinti 35 fok ellenére a hálószobát konkrétan 18 fokra hűti le, kénytelen voltam kiköltözni a nappaliba a kanapéra, megelőzendő egy csúnya megfázást. A kanapé ugyan kényelmes volt, de a hőségben nem volt könnyű aludni, plusz pont egy nyilvános lépcsőre nyílt a szoba ablaka, ahol turisták jöttek-mentek, időnként be is kukkantottak” – meséli Rozi.


Egyikőnk felöltözött meg teázott, a másik meg vetkőzött és itta a jegeskávékat.

Blanka


Miért nem tudunk megállapodni?

Sokan vagyunk sokfélék, ez eddig világos. Az is egyértelmű, hogy nem mindegy, hogy az iroda melyik pontján ül az ember, ettől függően máshogy érzékelheti a hőmérsékletet. De az is számít, hogy fáradtan, álmosan kezdjük-e a napot, vagy mondjuk már mögöttünk van-e egy lefutott szigetkör. Nem elhanyagolható szempont, hogy milyen ruhában kötelező a munkahelyi megjelenés, sőt még egy fogyókúra is megváltoztathatja a hőérzetünket.


„Elkezdtem reggelente futni járni, és az irodába beérve sem hűltem még ki. Én minden reggel majd megsültem, és a fiú kollégám, az irodai öltözetet nagy buzgón betartva, hosszú nadrágban, ingben, alatta trikóval, szintén nem fázott. Mégis tűrni kellett a meleget, mert az egyik munkatársunk klímaellenes volt, és ő is ugyanabban a helyiségben dolgozott velünk. Friss levegőt se sokat kaptunk, mivel az ablakokat nálunk nem lehet kinyitni, olyan az egész, mint egy repülőgép belsejében” – meséli Gréta, aki később léböjtkúrába fogott, a nem evéstől pedig a hőségben is fázni kezdett.


Nincs olyan, hogy beállítjuk egy bizonyos hőmérsékletre a klímát, és jó lesz egész napra, hanem tekergetjük folyamatosan, ami lehet, hogy meghülyíti a rendszert.

A nőket persze itt is elnyomják a férfiak

A hőérzet tehát szubjektív, a Nature Clime Change azonban a napokban egy olyan tanulmányt jelentetett meg, amely racionális magyarázatot kíván adni arra, hogy egyeseknél miért csak 30 fok felett kezdődik az élet, mások meg miért 21 fokban érzik magukat elemükben. Az elemzés a nők és a férfiak eltérő hőérzékelésére helyezi a hangsúlyt.


A csupán 16 női tesztalany bevonásával készült kutatás azt állítja, hogy a nők valóban előbb kezdenek fázni a légkonditól, mint a férfiak, és nem csak hangosabban reklamálnak. Ez a tanulmány szerint annak köszönhető, hogy a nők átlagos testhőmérséklete néhány tizedesjeggyel alacsonyabb a férfiakénál, és míg a nőknek a 25 Celsius körüli hőmérséklet kellemes az irodában, addig a férfiak megelégszenek a 22 fokkal is. Mindez az alapanyagcsere-értékkel (ami a testtömeg, magasság, nem, életkor adataiból tevődik össze) áll összefüggésben.

A nőknél ez az érték alacsonyabb. Viszont a kellemes benti hőmérsékletet akarva-akaratlanul is a férfiak igényei szerint állítják be – idéz a Quartz más tanulmányokat –, az amerikai munkaügyi előírások alapján például a 20,5 és 22,8 közötti hőmérséklet ajánlott az irodákban. Ez az ideálisnak gondolt érték egyébként a hatvanas, hetvenes években vált elfogadottá, amikor egy negyvenes éveiben járó, 70 kilós férfire optimalizálták a hőmérsékletet.


Vége lesz a háborúnak valaha?

Biztosan állíthatjuk, hogy nem, sőt magának a klímának a hiánya sem jelent megoldást a békére. Ezt Csongor példája is alátámasztja: „nálunk nincs légkondi, mivel egy tipikus polgári ház földszintjén vagyunk, így elvileg hűvösnek kellene maradnia az irodának, de gyakorlatilag megpusztulunk a melegben. Van ventilátor, ötünkre egyetlen darab, aminek természetesen így nincs semmi értelme. Mivel senki nem akarja, hogy közvetlenül ráfújjon a gép, de azt sem akarja senki, hogy egyáltalán ne fújjon rá, ezért aztán a ventilátor egész nap egy teljesen semleges irányba megy. Most nézem, hogy a plafon felé fújja a levegőt. Amikor beállítottuk, hogy fújjon oldalról, akkor valójában rám fújt a legjobban, a padtársamra eddig alig, úgyhogy folyamatosan tologattuk jobbra-balra attól függően, hogy ki mikor ment mosdóba. Persze, mindezt csöndesen, alattomosan tettük.”


Ventillátor


Mit tesz a légkondi a szervezetünkkel?

Azoknak írjuk, akik szeretik húsz fok alá hűteni a szobát, hogy az bizony nem feltétlenül egészséges (igen, ez esetben a vacogó lányoknak van igazuk). Ivády Anett humánmeteorológus, a Meteo Klinika munkatársa szerint a kinti és a benti hőmérséklet közötti nagyfokú eltérés akár veszélyes is lehet a szervezetre. Amikor kint hőség van, és a 35-38 fokos utcáról egy húsz fok közelire lehűtött irodába lépünk, vagy a hűtött irodából merészkedünk a hőségbe, az hőstresszel jár: a hirtelen hőingadozás megterheli a keringést, nagyobb munkát ró a szívre és a légzőrendszer is fokozott terhelésnek van kitéve. Egy idősebb embernek ez a hőstressz legalább ugyanolyan megterhelő, mintha hosszú órákat töltene a kánikulában. Éppen ezért nem javasolt, hogy 7-8 foknál hűvösebb legyen bent, mint kint.

A klíma adott esetben a hűvös fuvallattal együtt akár bacilusokat is fújhat az arcunkba. A légkondi ezen kívül szárítja a levegőt, elvonja a párát, amitől kiszáradhat az ember nyálkahártyája. Egy száraz nyálkahártyán könnyebben megtelepednek a kórokozók, magyarán nagyobb az esélyünk a fertőzésre. Az elvont nedvesség pedig a légkondi belsejébe jut, ami így kiváló környezetet biztosít a baktériumoknak. A légkondicionáló berendezések ezzel nagyban segítik a Legionella baktériumok terjedését, amelyek kifejezetten belélegzéssel fertőznek. A Legionella baktérium úgynevezett légiós betegséget okozhat, aminek legsúlyosabb formája a kétoldali tüdőgyulladás, másrészt a jóval ritkábban előforduló, de magas lázzal és hasmenéssel járó Pontiac-láz okozója is lehet. A légiós baktérium több mint nyolcvan embert fertőzött meg New Yorkban július 10. óta, közülük heten meghaltak.

Azért ne bízzák el magukat az légkondi ellenzői sem. Ha a berendezést rendszeresen (azaz minden szezon előtt) kipucoltatjuk egy szakemberrel, elejét vehetjük a csúnya fertőzéseknek. Másrészt egy jól beállított klímának jótékony hatása is van. Nyáron egy 23 fokosra lehűtött szobában kifejezetten jól érzi magát a szervezetünk.

Rossz hír viszont a frontra érzékenyeknek, hogy a fronthatásokat akkor sem lehet kivédeni, ha egész nap a kellemes hőmérsékletű szobában ülünk, mivel a hideg- és a melegfront nem csupán hőmérséklet-ingadozással jár. Ilyenkor megváltozik a szél iránya és erőssége, a légnyomás és a páratartalom is. A front elől nem lehet elbújni, sőt, akkor leszünk kevésbé érzékenyek a frontok átvonulására, ha gyerekkortól kezdve minél többet tartózkodunk a szabadban, mert így könnyebben alkalmazkodik a szervezetünk az időjárás szeszélyeihez.

légkondi; illusztráció


A Vs légkondietikettje

Hogy ne csak a panaszokat halmozzuk, összeírtunk néhány tanácsot, amelyek figyelembevételével, ha tartós békét nem is, de legalább némi fegyverszünetet kialkudhatunk.


  • Ha az észérvek nem voltak egyik fél számára sem elég meggyőzőek, akkor legalább tanuljunk meg ügyesen tárgyalni. Először is, még mielőtt késztetést éreznénk arra, hogy bekapcsoljuk a klímát, vizsgáljuk meg a külső hőmérsékletet, és tegyük fel a kérdést: valóban indokolja a bekapcsolást? Ha arra jutottunk, hogy igen, osszuk meg ezt a felismerést a velünk egy térben lévő embertársainkkal, hiszen ők is érintettek, mi pedig jó fejek vagyunk.
  • Mint minden más együttléthez, a közös légkondizáshoz is elengedhetetlen a kommunikáció. Beszéljünk egymással, tisztázzuk, nekünk mi a jó, és hallgassuk meg, hogy másnak mi a jó. Rögtön első lépésként kérdezzük meg a többieket, zavarná-e őket, ha bekapcsolnánk a légkondicionálót. Ebből az udvarias, ártatlannak tűnő kérdésből – ahogy azt láttuk –, hatalmas vita kerekedhet, de mindig ez van, ha felforgatjuk a status quót, hát tanuljunk meg együtt élni vele.
  • Nyilván lesz olyan, aki tiltakozni fog, de ekkor se vágjunk pofákat, ne mormoljuk az orrunk alatt, hogy papírkutya, hanem hozzunk ki a helyzetből egy kompromisszumos hőmérsékletet. Mivel a légkondinak adott esetben egészségkárosító hatása is lehet, ne akarjunk rosszat a felebarátainknak, mert másnap mellettünk fognak tüsszögni.
  • A légkondi van értünk, és nem mi a légkondiért, ráadásul az életben minden változik, a hőmérséklet és a hőérzetünk is. A légkondi mellett tehát érdemes időről időre önvizsgálatot tartanunk. Fázunk? Melegünk van? Pont jó? Ha bármi változott, útjára indíthatjuk az újabb tárgyalási kört, hogy a lehetőségekhez képest ismét mindenkinek jó legyen. A nap során akárhányszor átállíthatjuk a klímát.
  • Kerüljük azonban a légkondi folyamatos ki- és bekapcsolását, mivel azzal nagyon sok energiát pazarlunk el. Hajnal Péter klímaszerelő szerint ha a klímát kikapcsoljuk, akkor nagyon gyorsan, akár egy órán belül is felmelegszenek a falak, a bútorok, egyszóval minden, ami aztán majd ontja magából a hőt, és ezeket újra lehűteni jóval több energiát igényel, mint hogy ha kicsit magasabbra emelnénk a beállított hőfokot.