A legjobb luxushotelekben szállt meg Lázár hírhedt, méregdrága útjain

Forrás: edenaulac.ch

-

A Kúria szerdai döntése után a Miniszterelnökség kénytelen volt nyilvánosságra hozni, hogy Lázár János 2013-ban, az olaszországi és svájci rövid útjai során pontosan mely luxusszállókban költött el egy-egy éjszaka alatt több százezer forintot.


Milánóban a Four Seasons hotelben, Zürichben pedig az Eden Au Lac nevű szállodában szállt meg – írja a Direkt36 a Miniszterelnökség közlésére hivatkozva. Mindkét hotel az adott város legjobb szállodái közé tartozik, a Four Seasons Budapesten is a legdrágábbak egyike. 2013 júliusában egy milánói éjszaka 596 ezer forintba került Lázárnak és kísérőjének, egy 2013 márciusi zürichi éjszaka pedig 189 ezer forintba került a politikusnak és útitársának.


Lázár drága utazásaira akkor derült fény, amikor a Direkt36 újságírója – még origósként – adatigénylést indított 2014 elején. Feltűnő volt, hogy ezeknek az utaknak egyéb miniszterelnökségi kiküldetésekhez képest jóval nagyobb volt a szállásköltségük. Ráadásul mindkét hotelben csupán egy-egy éjszakát töltött Lázár és kísérője.


Az Eden Au Lac zürichi szálloda


Mivel a Miniszterelnökség és Lázár János kezdetben semmilyen részletet nem akart elárulni az útról – az akkor még államtitkári rangban lévő Lázár azt mondta, hogy a miniszterelnök megbízásából utazott, és az utak bizalmas jellegűek voltak –, az ügy a bíróság elé került.


A milánói Four Seasons


A Fővárosi Ítélőtábla tavaly tavasszal hozta meg azt a döntést, hogy a Miniszterelnökségnek ki kell adnia a hivatalt vezető Lázár János két utazásának részleteit, beleértve a hotelek megnevezését is. Ez ellen fellebbezett a Miniszterelnökség. A hotelek nevét egészen mostanáig azért nem akarták elárulni, mert Lázár szerint ezek közzétételével kiderülhetne az is, hogy kikkel találkozott.


A Kúria azonban most elutasította a fellebbezési kérelmet, és kimondta, hogy a hotelek nevét ki kell adni. A bíróság emlékeztetett arra, hogy az információszabadságról szóló törvény egyértelműen meghatározza, hogy közérdekű adatnak minősül minden olyan információ, amely a közfeladat ellátásával kapcsolatos. Kivételt a személyes adatok képeznek, a bíróság szerint azonban kétségtelen, hogy nem tartozik ebbe a körbe az, hogy Lázár János hol szállt meg.

A bírósági döntés alapján azt, hogy Lázár kikkel találkozott a két út során, továbbra sem kell a nyilvánosság elé tárni.