A legjobb iskolák is sorra csatlakoznak a miskolciak tiltakozásához

Forrás: Google Street View

-

Igaz, pont a top10 első kettője maradt ki egyelőre. Már több mint 500 intézmény a támogatói listán, sorra jelentik be a demonstrációkat is.


Egyre gyűlik a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárainak tiltakozó nyílt levelét aláíró iskolák és szervezetek száma - hétfő délután négy körül már több mint 500 aláíró volt. A legjobb iskolák is sorra csatlakoznak, az eduline.hu rangsorában szereplő tíz legjobb iskola közül a Budaörsi Illyés volt a leggyorsabb, összességében 38.-ként írták alá a tiltakozást. Titkos szavazás után döntöttek így.


A topok közül legutóbb az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziuma csatlakozott, ám nem a teljes tantestület: az iskola honlapja szerint csaknem 80 tanár tanít ott, a tiltakozást 45-en írták alá.


A 10 legjobb, kiemelve a támogatók

  • Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium
  • ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, Budapest
  • Eötvös József Gimnázium, Budapest
  • Lovassy László Gimnázium, Veszprém
  • ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium, Budapest
  • ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola Hat Évfolyamos Gimnázium, Budapest
  • Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola, Budapest
  • Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium, Budapest
  • Toldy Ferenc Gimnázium, Budapest
  • Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola


A tiltakozók listáján egyházi fenntartású intézményt nem találtunk, alternatív iskolát sem sokat. Csatlakozott az Alternatív Közgazdasági Gimnázium és a Közgazdasági Politechnikum is, waldorfosok közül pedig a szekszárdi iskola. A Rogers iskolák nevében a Rogers Alapítvány írta alá a tiltakozást.


Országjárás indul

A Miskolci Hermann Ottó Gimnázium tanárai egy háromoldalas levélben sorolták a közoktatás problémáit hetekkel ezelőtt, kezdve azzal, hogy az egész oktatási rendszert veszélyben látják, kaotikussá vált minden, a „reformnak nevezett akciókat” a kormány függessze fel.


Az egyre növekvő tiltakozásra válaszul Balog Zoltán Emberi Erőforrás miniszter múlt héten találkozott a miskolci pedagógusokkal, bár a 3 órás megbeszélésnek forrásaink szerint nem sok haszna volt, Balog Zoltán például azt mondta, „ne tegyünk már úgy, mintha régen minden rendben lett volna”.

A miniszter látogatását végül egy országjárás első állomásának nevezte a tárca. A tanárok, igazgatók a tankerületek vezetőinél sorolhatják majd problémáikat. Azóta írtak egy újabb levelet a miskolci tanárok, a Teleki Blanka Gimnázium tantestületével közösen, amelyben már konkrét javaslatokat is sorolnak.

Balog Zoltán a napokban megígérte az adminisztrációs terhek csökkentését, és bejelentette, a Felsőoktatási Kerekasztal mintájára Közoktatási Kerekasztal is létrejön, de ez sem aratott osztatlan sikert: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete például nem ül egy asztalhoz a kormányzattal.


Egymást érik a tüntetések

Az oktatási kormányzat ellen február 3-án legalább 7 helyen tüntetnek a tanárok: Miskolc mellett Békéscsaba, Budaörs, Budapest, Pécs, Szeged és Szombathely csatlakozott a kezdeményezéshez - írja a Kettős Mérce. 10-én is lesz egy demonstráció.


A Pedagógusok Szakszervezete bejelentette, hogy február 13-án országos tüntetést szervez a köznevelés és a pedagógusok helyzetének javítását követelve, márciusban pedig országos sztrájk jöhet.

Kedden az Országgyűlés Oktatási bizottsága is foglalkozik a miskolci tanárok tiltakozásával, meghívták az ülésre Czunyiné Bertalan Judit államtitkárt is. Miután a bizottságot a jobbikos Dúró Dóra vezeti, kérdéses, hogy az államtitkár megjelenik-e az ülésen.