A legjobb francia borokon veszett össze Párizs és Teherán

Fotó: AFP / PATRICK KOVARIK

-

A legjobb francia borokból szolgálnak fel a francia és az iráni elnök párizsi ebédjén, az iszlám azonban tiltja az alkoholfogyasztást, amit az irániak finoman jeleztek is a franciáknak. Ők azonban ragaszkodnak a hagyományokhoz. Könnyen lehet, hogy az iráni atomprogramról és a szíriai helyzetről senki sem beszél majd.


Protokollbeli nézeteltérés miatt elmarad az iráni és a francia elnök jövő hétre tervezett párizsi munkaebédje – értesült az RTL kereskedelmi rádió. A találkozót állítólag az iráni fél mondta le, miután a francia protokollnak megfelelően az ebéden a legjobb francia borokból szolgáltak volna fel, noha az iszlám tiltja az alkoholfogyasztást. Állítólag Teherán kérte is az Élysée-palota protokollosaitól, hogy egyáltalán ne legyen bor az asztalon, Franciaország azonban a köztársasági hagyományokra hivatkozva elképzelhetetlennek tartja a kérés teljesítését.

Franciaország hivatalosan nem jelezte, hogy elmarad az elnöki találkozó. A Le Monde című napilap és a France2 közszolgálati televízió szerint a francia elnöki tanácsadók nem örülnek, hogy nyilvános polémia lett a „nevetséges” problémából, miközben a két államfő a szíriai helyzetről, az iráni nukleáris programról és a terrorizmus elleni fellépésről fog tárgyalni a kétórásra tervezett megbeszélésen. A francia külügyminisztérium delegációja egyébként a héten Teheránba utazik, hogy véglegesítse Róháni elnök párizsi programját.

Az RTL úgy tudja, hogy a francia protokollosok munkareggelit javasoltak az ebéd helyett a tárgyalás formájának, de azt az iráni fél túl szegényesnek ítélte meg, ezért inkább egy egyszerű kétórás megbeszélést terveznek a felek.

A válogatott francia borok eddig csak egy alkalommal okoztak diplomáciai konfliktust az Élysée-palota muzulmán vendégei számára, akkor is Irán esetében. 1999-ben Mohammed Hatami akkori elnök elhalasztotta a látogatását ugyanezen probléma miatt. A francia–iráni magas szintű találkozót végül hat hónappal később tartották meg: Jacques Chriac akkori francia államfő uzsonnán látta vendégül iráni kollégáját.