A legjobb állam Németország, Magyarország a 44.

Fotó: Schuchmann Júlia

-

Németországot tartják a döntéshozók a legélhetőbb országnak, míg a vizsgált 60 állam közül Magyarország a 44. lett.


Németország, Kanada és az Egyesült Királyság – a Young & Rubicam Best Countries című globális országmárka kutatásában e három állam végzett az élen. A 60 országot átfogó vizsgálat során több mint 16 ezer üzleti döntéshozót kérdeztek meg az általa ismert államokról és saját országáról is. A listán Magyarország a 44. helyen szerepel. A legnagyobb potenciállal bíró gazdaság India, a legtranszparensebb ország Dánia, a legjobb befektetési célpont pedig Szingapúr lett.

Magyarország részeredményei jobbak a végső helyezésénél: az innováció, vállalkozó szellem és életminőség rangsorában egyformán a 28. helyen szerepel, míg globális állampolgárságban a 20. helyet foglalja el. A startupnemzetek listáján nyolcadik, a legjobb befektetési célpontok listáján pedig tizenkilencedik lett.

A mostani kutatás eredményeit összevetették egy 2014-es vizsgálattal, amely a magyarok saját magukról alkotott képét tükrözi. Az eredmény: a legtöbb tényezőben Magyarország önképe hasonló más országokéhoz, viszont önbecsülésben hatalmas a lemaradásunk, 30,2 százalékkal alacsonyabb értéket értek el a magyarok, mint más nemzetek tagja.

A felmérésekből kiderült, hogy a magyarok is progresszívnek tartják magukat, de közben megközelíthetetlennek, mogorvának és arrogánsnak is.