A leggazdagabbak alig fogadnak menekülteket

Fotó: POOL / YANNIS KOLESIDIS

-

A világ hat leggazdagabb országa a menekültek kevesebb mint 9 százalékát fogadja be – derül ki az Oxfam segélyszervezet jelentéséből. A legszegényebb államok teszik a legtöbbet a segítségre szorulókért.


Az Egyesült Államok, Kína, Japán, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia együttvéve teszi ki a világgazdaság több mint felét – ennek ellenére mindössze 2,1 millió menekültet és menedékkérőt fogadott be ez a hat állam tavaly. Az Oxfam összeállításából kiderül, hogy ez csupán a segítségre szorulók 8,8 százaléka volt 2015-ben.

A felsorolt államok közül Németország veszi ki legjobban a részét a segítségnyújtásból: tavaly 700 ezer embert fogadott be.

Ezzel szemben a felsoroltaknál jóval szegényebb államok – Jordánia, Törökország, Pakisztán, Libanon, Dél-Afrika és a palesztin területek – 12 millió embernek adtak menedéket.A segélyszervezet ügyvezető igazgatója, Winnie Byanyima kijelentette: „Szégyenletes, ahogy számos kormány hátat fordít milliók szenvedésének, akiknek el kell hagyniuk az otthonukat, és hatalmas veszélyeket vállalnak, hogy elérjék a remélt biztonságot. A szegényebb államok viselik a felelősséget, amikor pedig azt meg kellene osztanunk az országok között.”