A leggazdagabb szlovén eladakozza vagyonát

-

Szlovénia leggazdagabb embere, Samo Login és felesége, Iza Login csatlakozott a The Giving Pledge globális jótékonysági kampányhoz, amelynek résztvevői vállalják, hogy közhasznú célokra ajánlják fel vagyonuk nagyobbik részét.


Az informatikából meggazdagodott Login-házaspár tavaly már a harmadik éve vezette a legtehetősebb szlovénok százas listáját, amelyet a Manager magazin állít össze. Az üzleti kiadvány tavaly 700 millió euróra becsülte a pár vagyonát, okostelefonos alkalmazásokat fejlesztő Outfit7 cégüket azonban idén januárban kereken egymilliárd dollárért (csaknem 300 milliárd forint) vették meg ázsiai befektetők.

Az Outfit7 főleg a Talkig Tom nevű, világszerte népszerű alkalmazásról ismert, amelyben egy beszélő macska vinnyogó hangon mond vissza mindent, ami a mobil mikrofonja előtt elhangzik, és szimulált szellentéssel szórakoztat mindenkit, aki ezt viccesnek találja. A beszélő macskás applikációkat világszerte 5,6 milliárd példányban töltötték le.

A The Giving Pledge kampányt 2010-ben indították olyan ismert amerikai filantróp milliárdosok, mint Warren Buffett vagy Bill és Melinda Gates. A kampányhoz eddig 21 országból 168-an csatlakoztak, a legutóbbi körben 14 magánszemély, illetve házaspár, köztük Samo és Iza Login a gyermekeivel, Stelios Haji-Ioannou, az EasyJet fapados légitársaság alapítója és Kjell Inge Rokke norvég olajmágnás.

A szlovén házaspár a csatlakozáskor azt vállalta, hogy az Outfit7 nevű informatikai cég eladásából származó minden bevételt nonprofit környezetvédelmi célokra fordítanak Login5 nevű liechtensteini alapítványukon keresztül. „Nemcsak a vagyonunk zömét ajánljuk fel közérdekű célokra, hanem immár elég szerencsések vagyunk ahhoz, hogy időnket is e projekteknek szenteljük" - írták csatlakozást bejelentő levelükben.