A legbrutálisabb hadihajójukat küldik az Iszlám Állam ellen a franciák

-

Franciaország Irakban és Szíriában is bombázza a terrorszervezetet. Mostantól sokkal nagyobb kapacitásuk lehet a térségben.


A hadihajó bevonásával sokkal rövidebb idő alatt hajthatják végre a franciák az iraki és szíriai légicsapásaikat. Franciaország 2014 szeptembere óta bombázza az Iszlám Államot Irakban, idén szeptembertől pedig már Szíriában is.


A Charles de Gaulle repülőgép-hordozó az egyetlen ilyen hajójuk, februártól áprilisig az Atlanti-óceánon támogatta az ottani repülőgépeket. A franciák eddig összesen 12 repülővel támadtak, hat Mirage Jordániában, hat Rafale pedig az Egyesült Arab Emírségekben állomásozik. A hajóra viszont akár 40 gép is elfér, és akár 100 légitámadást is tud támogatni – írta a BBC.

Francois Hollande a hajó bevetését azzal magyarázta, hogy az egy teljesen racionális választás volt, hogy még hatékonyabban támogathassák a szövetségeseiket. A franciák egyébként önvédelemként írják le a légitámadásukat, miután az év elején Párizsban 17 ember halt meg a Charlie Hebdo és a kóser élelmiszerbolt elleni támadásban. Irakban azóta 271 támadást hajtottak végre, míg Szíriában csak kettőt, utóbbiakat az Iszlám Állam egy kiképzőtábora ellen.

A Reuters azt írta, a Charles de Gaulle repülőgép-hordozót általában több másik fregatt, üzemanyagtöltő-hajó, és tengeralattjáró is el szokta kísérni.