A lázadók szerint Irán miatt nem evakuálták Aleppót

Fotó: ANADOLU AGENCY / Mamun Ebu Omer

-

Szombaton újabb megállapodást jelentettek be a kormányerők és a zendülők. Moszkva szerint a civilek már elhagyták az ostromlott várost - ez nem sok jót sejtet.


Szíriai lázadók azzal vádolták Iránt és a síita milíciákat, hogy akadályozzák az Aleppó evakuálásáról szóló megállapodás végrehajtását. Munír asz-Szajal, a tárgyalásokon részt vevő Ahrár as-Sám felkelőcsoport politikai szárnyának vezetője szerint Irán ragaszkodik ahhoz, hogy először a lázadók által ostromolt két Aleppó környéki síita településről, Kefrajából és al-Fúából hozzák ki az embereket, és csak ezután kezdődjön meg Aleppó kiürítése. Szajal szerint Oroszország nem tudja "kordában tartani" szövetségesét.

Szajal szerint a szíriai kormányt támogató Irán és a síita milíciák az aleppói civilek humanitárius helyzetét figyelmen kívül hagyják, és nem engedik őket elmenni addig, amíg a szóban forgó két településről nem evakuálják a velük szövetséges csoportokat.


Kétszer felfüggesztették

Aleppó kiürítését korábban azért függesztették fel a szíriai kormányerők, mert azt követelték, hogy Kefrajából és al-Fúából is kihozhassák a sebesülteket, és mert tüntetők zárták el a városból kivezető utat.

Moszkva álláspontja, amely szerint a civilek többségét már elszállították Kelet-Aleppóból, azt jelzi, hogy nem akarja teljesíteni a megállapodásból rá háruló kötelezettségeket - jelentette ki asz-Szajal. Több ezer éhező és fázó ember várja, hogy elszállítsák őket minél hamarabb - tette hozzá.

A helyi felkelőcsoportok egyik tagja szombaton bejelentette, hogy újabb megállapodás született Aleppó evakuálásáról. Az egyezség szerint mindenki elhagyhatja a november közepe óta ostromlott, és a kormányerők által elfoglalt város keleti részét, a lázadók pedig eleget tesznek a kérésnek, hogy a civilek elhagyhassák Kefraját és al-Fúát. Emellett kihozzák a sebesülteket két olyan faluból, Madájából és Zabadániból is, amelyeket viszont a kormányerők ostromolnak a libanoni határ közelében.