A lázadó pilóta halála előtt azt üzente: nem élve akarják elfogni

Fotó: MTI/MTVA / Miguel Gutierrez

-

A lövöldözésben rendőrök és zendülők is meghaltak.


Venezuelában végeztek Oscar Pérezzel, a rendőrségi helikopterpilótából lett felkelővezérrel. A lövöldözés El Junquitoban tört ki – mondta Néstor Reverol belügyi és igazságügyi miniszter. Reverol szerint a 36 éves Pérez terrorsejtet vezetet, célja a venezuelai közrend megingatása volt. A lövöldözésben két rendőr és több felkelő is életét vesztette, öt lázadót pedig őrizetbe vettek.

Az El Universal úgy tudja, hogy kilencen haltak meg, köztük Pérez. A Pérezt "fanatikus, szélsőséges terroristának" minősítő kormányzat nem kommentálta az információt.

A lázadó, aki után több mint hat hónapja hajtóvadászatot indítottak, hétfőn az Instagramon drámai videófelvételeket posztolt. Véres arccal azt állította, hogy az ostromló biztonsági erők nem akarják élve elfogni. A venezuelai védelmi minisztérium szerint viszont a rendvédelmi erőket akkor támadták meg, amikor a felkelőket rá akarták beszélni arra, hogy adják meg magukat.

Pérezt, aki korábban akciófilmek sztárja volt, és a közösségi médiában James Bondhoz vagy Rambóhoz hasonló figuraként jelenítette meg magát, azzal vádolták, hogy tavaly júniusban ellopott egy helikoptert, Caracas belvárosa fölé repült, gránátokat dobott a bíróság székházára és lövéseket adott le a belügyminisztérium épületére. Decemberben állítólag betört a nemzeti gárda egyik épületébe, és fegyvereket lopott.