A látásával is baj lehetett a Germanwings másodpilótájának

Forrás: MTI/AP/Facebook

-

Amerikai és német lapértesülések szerint a gépet a hegyoldalnak vezető Andreas Lubitznak a depresszión túl pszichoszomatikus tünetei is voltak: állítólag nem látott jól, és ezt jelezte is az orvosoknak.


Pszichoszomatikus, vagyis lelki eredetű, de a testben megnyilvánuló betegségben szenvedett Andreas Lubitz, a Germanwings 27 éves másodpilótája, aki kedden a feltételezések szerint szándékosan vezette a hegyoldalnak a gépet, saját magán kívül 149 ember halálát okozva – írja a New York Times című amerikai és a Welt című német lap.

Azt korábban is tudni lehetett, hogy Lubitzot öt-hat évvel ezelőtt súlyos depresszióval kezelték, és feltehetően ismét depressziós volt, legalábbis a rendőrök egy összetépett orvosi igazolást találtak a házában, ami arra utal, hogy titkolta betegségét. A Welt értesülése szerint viszont a nyomozók számos olyan gyógyszert is találtak, amelyek azt bizonyítják, hogy a fiatal pilóta „súlyos pszichoszomatikus betegséggel” küzdött.

A düsseldorfi rendőrség nyomozócsoportjának egyik vezetője a Welt vasárnapi kiadásának azt mondta: több neurológus és pszichiáter is kezelte a másodpilótát, akinek „erős szubjektív túlterheltség-szindrómája” és súlyos depressziója volt, ami fizikai tüneteket is produkált. A Welt arról nem ír, hogy pontosan milyen tünetek voltak, csak megemlíti, hogy tipikus pszichoszomatikus tünetek például a krónikus fejfájás, hátfájás, emésztési rendellenességek vagy a megmagyarázhatatlan szédülés, fülzúgás.

A New York Times viszont úgy értesült, hogy a pilótának látásproblémái voltak. Az amerikai lap a nyomozás részleteit ismerő forrásokra hivatkozva azt írja: Lubitz orvoshoz fordult a munkavégzési képességét veszélyeztető probléma miatt. A New York Times által idézett szakértők szerint nem kizárható, hogy a látászavarai pszichoszomatikusak voltak.