A lap történetében most először lesz női főszerkesztője a Guardiannek

-

Pénteken jelentették be, hogy idén nyártól Katharine Viner veszi át a The Guardian főszerkesztői székét. Ő lesz az első női főszerkesztő a brit lap 194 éves fennállása óta.


Katharine Viner az amerikai kiadás jelenlegi főszerkesztője, tizenkettedik főszerkesztőként nyáron váltja majd Alan Rusbridger jelenlegi főszerkesztőt. Rusbridger húsz éve vezeti lapot – írja a Guardian.


Viner kinevezését pénteken jelentette be a Guardian szerkesztőségi elveit és függetlenségét felügyelő Scott Trust, miután véget értek az utolsó interjúk a megmaradt két jelölttel. Az új főszerkesztőről a Guardian és az Observer dolgozói is szavaztak, 53 százalékuk Vinert támogatta.

Viner 1997 óta dolgozik a Guardiannél. 2008 és 2012 között főszerkesztő-helyettes és a vasárnapi kiadás főszerkesztője volt, ezután az lap ausztráliai kiadásának elindításával bízták meg, tavaly nyáron pedig New Yorkba költözött, hogy ott vezesse az amerikai kiadást. A mértékadó brit politikai lapok, napilapok közül jelenleg egynek sincs női főszerkesztője, de a többi lapra sem jellemző, hogy nők vezetnék őket. Mindössze az Independent vasárnapi kiadásának főszerkesztője (Lisa Marwell), a Sun vasárnapi kiadásának a főszerkesztője (Victoria Newton), valamint az Evening és a Star főszerkesztői (Sarah Sands és Dawn Neesom) nők.