"A lányom a halálomat kívánja" – jön a végkifejlet Le Penék drámájában

Fotó: AFP / MARTIN BUREAU

-

Marine Le Pen 2011-ben vette át a Nemzeti Frontot az apjától. Az örökséggel azonban másképp bánik, mint ahogy azt apja elvárná, és a szélsőjobboldali pártot kinyitná szélesebb rétegek számára. Antiszemitizmusnak már nyoma sincs, és közben egyre több nyíltan meleg politikus áll Marine Le Pen mellé, aki teljességgel szakítani akar apja politikájával, nézeteivel. Viszonyuk eddig sem volt túl rózsás, de mostantól igazi családi háború dúl.


Apámnak vissza kell vonulnia

– üzente a lány.


Marine a halálomat akarja, de én harcolni fogok

– válaszolta az apa.

A napokban világosan kiderült, hogy a Nemzeti Front szakítópróba előtt áll: Jean-Marie Le Pen a régi szavazókat képviseli, Marine Le Pen pedig az újakat. Ha a párt szakad, mindketten egy-egy törpepártot vezethetnek csak.

Amikor Jean-Marie Le Pen a hetvenes években megalapította a Nemzeti Frontot, és a nyolcvanas években igazán betört a francia politikába, még minden olyan egyértelmű volt. A Nemzeti Front mindazokat képviselte, akik jobbról voltak elégedetlenek az Ötödik Köztársasággal. Németbarátok, fasiszta kollaboránsok, köztársaság-ellenes katolikusok, királypártiak, szkinhedek, a demokráciát megvető gazdag nagypolgárok, a gyarmati múltat visszasíró katonák, Algériából menekült egykori harcosok – ők alkották a párt bázisát. Jean-Marie Le Pen pedig időről időre szállította nekik az ideológiai muníciót: mondatokat, amelyeken a párizsi baloldali elit szörnyülködhetett. Például arról, hogy a gázkamrák csak „lényegtelen részletkérdések” a második világháború történetében.Ilyen szövegekkel Jean-Marie Le Pen 2002-ben ért a csúcsra, amikor megelőzve a szocialisták elnökjelöltjét, Lionel Jospint, tizenhét százalékkal jutott tovább a második fordulóba. De ebben ennyi volt. Vagy még ennyi sem, mert öt évvel utána már csak épphogy 10 százalék felett szerzett.


Marine nagy fordulata

2011-ben adta át a családi hitbizományként kezelt pártot lányának, Marine Le Pennek, aki fokozatosan távolodott el apjától, és tolta egészen más irányokba, egészen más szavazók felé a Nemzeti Frontot. Marine kidobálta a nácikat, nem nosztalgiázik sem a német megszállás, sem a fasiszta Pétain-rendszer után, nem sírja vissza a gyarmatbirodalmat, még burkoltan sem zsidózik, szakított az ultrakatolikusokkal. Az elvált, jelenleg a párt egyik alelnökével vadházasságban élő Marine Le Penre immáron zsidók és melegek is szavaznak, legfőbb tanácsadója nyíltan baloldalinak és melegnek vallja magát, ő maga már szabadkőműves páholyban is járt. Az új Nemzeti Front nem jobboldali elitista, nácigyanús öregurak pártja akar lenni, hanem a baloldal által immáron nem képviselt alsóbb rétegek félelmeit szociális demagógiával meglovagoló, nacionalista, laicista, bevándorló- és EU-ellenes, gazdaságilag baloldali mozgalmat épít Marine Le Pen.

Apjával eddig nem mert nyíltan szakítani, elvégre a párton belül, a kemény mag körében még mindig nagy tekintélye van az öregnek. Marine abban bízott, hogy apja egyszer csak feladja, belefárad és visszavonul. Jean-Marie immáron négy éve nem pártelnök, de a fáradtság jelei nem mutatkoznak rajta. Időről időre odanyilatkozik valami keményet a zsidókról, a melegekről, a gyarmatokról – Marine pedig aggódhat, hogy hány új szavazóját ijesztette már megint el a kedves papa.


Marine Le Pen


Eljöhetett a szakítás ideje

Pár napja Jean-Marie Le Pen nagyinterjút adott a szélsőjobboldali Rivarol hetilapnak, és gyakorlatilag minden korábbi kijelentését megerősítette. Elkeserítőnek nevezte, hogy de Gaulle feladta a gyarmatokat, pozitívan szólt Pétain marsallról és a nácikkal kollaboráló Francia Államról – és megint „részletkérdésnek“ nevezte a holokausztot.

Marine Le Pen pedig most már nem akart magyarázkodni, hanem nagyon kemény szavakkal határolódott el apjától, egyben bejelentette, hogy kész fegyelmi eljárást kezdeményezni apja ellen.

Marine Le Pennek nem az a célja, hogy – mint apja – egy szélsőjobbos szubkultúra sztárja maradjon egész élete során. Komolyan gondolja, hogy 2017-ben francia elnök akar lenni. A Nemzeti Front népszerűsége pedig növekszik, minden ötödik francia rá szavazna. Igaz, a márciusi helyhatósági választásokon eléggé eltanyázott a párt, és egyetlenegy megyében sem szerezte meg a vezetést. A regionális választásokra pedig belső vitákkal készül: főleg az új irányt képviselő, szociális, proletár, balos északi frontisták állnak szemben a provence-iakkal, akik a hagyományos szélsőjobbos vonalat viszik és nyolcvanhat éves Jean-Marie Le Pent indították volna Provence tartományfőnöki posztjáért – ám ő erről végül letett. Indulását lánya is hevesen ellenezte, meg is ragadta az alkalmat, hogy leszámoljon apjával és teljesen átvegye a Nemzeti Frontot.


Franciaország, Nemzeti Front, Marine Le Pen,  Jean-Marie Le Pen

Nemzeti és családi front – lány és apja


Jean-Marie Le Pennek végre bölcsességet kellene mutatnia, és le kellene vonnia a megfelelő következtetéseket abból a balhéból, amelyet okozott

– nyilatkozta Marine Le Pen, aki az utóbbi időkben sohasem „apámként“ beszél apjáról.

Jean-Marie Le Pen azonban nem adja könnyen magát. „A lányom talán a halálomat akarja“ – mondta, de jelezte, a maga részéről kész az ellentámadásra. Szerinte Marine Le Pen egyedül nem képes összefogni a pártot, a Nemzeti Front nem felejtheti el teljesen hagyományos szavazóit, márpedig azokat ő, azaz az apa tudja még mindig megszólítani.


Az unoka a nagypapával van

A családi vitába az unoka is beszállt. Marion Maréchal-Le Pen, aki a francia Nemzetgyűlés legfiatalabb (és egy internetes szavazás szerint legszebb) képviselője, a nagypapa mellé állt a nagynénivel szemben. Marion szerint nem szabad balra tolni a pártot, hanem vállalni kell a keményen jobbos, határozottan katolikus témákat is. Például amikor 2013 elején nagy tüntetések voltak a melegházasság ellen, Marine Le Pen nem vett részt azokon, és a Nemzeti Front sem tiltakozott a melegházasság ellen – Marion, az unoka viszont minden tüntetésen kint volt és „hithű katolikusként” utasította el a melegházasságot.


Marion Maréchal-Le Pen, aki hű nagyapjához


A melegházasság azonban csak egy téma, amelyben régiek és újak nem értenek egyet. A régieknek az sem tetszik, hogy a korábban gazdaságilag felettébb liberális elveket valló, a nagypolgárság számára politizáló Nemzeti Frontot Marine Le Pen a proletariátus pártjává akarja tenni – ennek megfelelő nyelvezettel és programmal.

Marine Le Pen azonban ráérzett, hogy nem tartható fenn sokáig az a skizofrén helyzet, amelyben ő cuki cicákkal fotózkodik, apja meg két havonta belerondít egy-egy vad megjegyzésével az egész stratégiába. A következő elnökválasztásig még két év van. Marine Le Pennek addig le kell számolnia a párt régi öregjeivel – köztük apjával.

A családi drámák amúgy nem ritkák a párton belül. Jean-Marie Le Pen 1999-ben már kitagadta másik lányát, amikor az 1998-as pártszakadáskor ő a szakadár Bruno Maigret-vel tartott, és új pártot alapított. „Vannak nők, akik inkább követik szeretőiket, mint apjukat” – mondta Marie-Caroline-ról, a szakadár lányról. De Jean Marie azelőtt már első feleségével, Pierette-tel is összebalhézott: a nő aztán azzal állt bosszút rajta, hogy levetkőzött a Playboyban. Amit a volt férj úgy kommentált, hogy „már láthatóan nem annyira jó a teste”, és ezért jobb is, hogy szakítottak.

Az idén nyolcvanhat éves Jean-Marie Le Pen egyébként „testileg és szellemileg is” teljesen frissnek érzi magát, és azzal számol, hogy még vagy húsz évig politikus marad. Egyesek szerint arra vár, hogy lánya elbukja 2017-et, és akkor a hűségesebb unoka vehetné át a család politikai örökségét.