A lakásépítők januártól 211 milliárd forintra startolhatnak

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A kormány mindenkinek ígér valamit a jövő évi költségvetésben, igaz, van is miből, hiszen megint 3 százalék fölötti gazdasági növekedésre számít. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a pozitívumokat emelte ki a most benyújtott törvényjavaslatból.


Az egyetlen új információ, hogy a jövő évi költségvetés 2,4 százalékos hiánnyal és 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol. Vagyis 2,4 százalékkal többet költ jövőre az állam, mint amennyi bevétele lesz. Ez a többlet azonban már nem abból fakad, hogy például több pénz megy el az oktatásra vagy az egészségügyre, mint amennyit az adó- és egyéb bevételek lehetővé tesznek, hanem abból, hogy fejlesztésre is akar költeni az ország, ez viszont már részben hitelből történik.


Az ígéret szerint az oktatásra és az egészségügyre is több jut 2017-ben, mint idén, előbbire 270 milliárd forinttal, utóbbira 167 milliárd forinttal. Hatalmas összeget szán a büdzsé az uniós pénzek hazai kipótlására is.

Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy Magyarországot meg kell védeni a külföldi támadásokkal szemben, így a honvédelemre is több jut jövőre 51 milliárd forinttal.


Adóforintok

Megerősítette a miniszter, hogy 5 százalékra mérséklődik az áfakulcsa a tejnek, a baromfinak, a tojásnak, az éttermi szolgáltatás áfája 18 százalék lesz, és ugyanígy alakul az internet áfája is. Ez utóbbi azonban 2018-ban várhatóan tovább mérséklődik.


A személyi jövedelemadó kulcsa marad 15 százalék, és újabb 2,5 ezer forinttal nő a családi adókedvezmény gyermekenként.


Plusz juttatások

Varga Mihály azt mondta, hogy a saját otthon a polgári berendezkedés alapkövetelménye. Ezért 2017-ben 211 milliárd forint áll rendelkezésre az otthonteremtési programokra, azon belül a családi otthonteremtési kedvezményre, az államilag támogatott hitelre, az új lakások 5 százalékos áfájára és a nemzeti otthonteremtési közösségek dotációjára.


Folytatódnak az életpályaprogramok, amelyek közül a közszolgálatit kiterjesztik a megyei kormányhivatalokra is. Növekszik a katonák és rendvédelmi dolgozók bére, és több pénz jut az oktatási, egészségügyi dolgozók fizetésére is.

A nemzetgazdasági miniszter állította, hogy a közfoglalkoztatáson belül nagyobb hangsúlyt helyeznek arra, hogy mindenki az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedjen el. Szerinte ebben segít az idén bevezetett elhelyezkedési juttatás, amely azt jelenti, hogy havi 22 ezer 800 forintot kap minden olyan közmunkás, aki állásba kerül, egészen addig, amíg lejárt volna a közfoglalkoztatotti státusa.

Az Országgyűlés várhatóan június 13-án fogadja el a költségvetést.