A Kuznyecov repülői is bekapcsolódtak a szíriai háborúba

Fotó: wikipédia / Ph2 Paul A. Vise

-

Az orosz flotta nagy támadást indított a szárazföldi célok ellen Szíriában. Moszkva szerint Aleppó nincs a célpontok között, a városban másról számoltak be.


Az orosz fegyveres erők a terroristák szíriai állásait támadták - közölte a védelmi miniszter. Szergej Sojgu arról tájékoztatta Vlagyimir Putyint, hogy a támadások célpontjai az Iszlám Állam és a dzsihadista Dzsabhat Fatah as-Sám (korábban: an-Núszra Front) raktárai, kiképzési és gyülekezési központjai illetve fegyvergyárai voltak.

A hadművelet során az Admiral Grigorovics fregatt fedélzetéről Kalibr típusú manőverező robotrepülőgépeket indítottak, a Basztyion rakétarendszerekkel pedig Onyiksz robotrepülőket vettek be.Az orosz haditengerészet történetében először vett részt harci cselekményekben a flotta egyetlen repülőgép-hordozója. A szíriai partok közelében állomásozó Admiral Kuznyecov fedélzetéről Szu-33-as repülők szálltak fel.Sojgu szerint a Szíriában orosz csapatokat Sz-300-as és Sz-400-as légvédelmi és Basztyion típusú partvédelmi rakétarendszereket telepített a tartúszi kikötő és a hmejmími légi támaszpont körzetébe.


Tagadják Aleppó bombázását

Igor Konasenkov vezérőrnagy, a védelmi minisztérium szóvivője szerint az orosz erőket nem Aleppó ellen vetették be. Konasekov szerint az orosz harci repülők nem bombázták az kórházakat, mert már 28 napja nem támadják a várost. Sojgu azt mondta, hogy a légicsapások célpontjai Homsz és Idlíb tartományban voltak.

A szíriai polgári védelem viszont úgy tudja, hogy hetek óta a legsúlyosabb légicsapások érték Aleppó keleti részét, és a város felett katonai repülőgépeket lehetett látni. Ibrahim Abu al-Lait, az önkéntesek szóvivője szerint 15 napja nem látott heves bombázás történt.

A szíriai állami televízió "különleges forrásokra" hivatkozva jelentette, hogy a szíriai légierő mért csapásokat Aleppóra. A damaszkuszi rezsim minden ellenzéki fegyveres csoportot terroristának tart.