A Kúrián folytatódik a romagyilkosok pere

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Négyből három vádlott fellebbezett a másodfokú ítélet ellen.


A három, tényleges életfogytiglanra ítélt vádlott fellebbezett, ezért kerül a Kúria elé az ügy. Mindhárman előzetes letartóztatásban maradnak.

Csak a negyedrendű vádlott, Csontos István büntetése lett jogerős, ő 13 év fegyházat kapott, ebből még hét év van hátra, addig nem bocsátható szabadlábra még feltételesen sem.

A megállapított tényállás szerint Kiss Árpád és testvére, Kiss István, valamint Pető Zsolt 2008-2009-ben kilenc helyszínen hajtott végre fegyveres támadást romák otthonai ellen. Negyedik társuk, Csontos István a két utolsó támadásban vett részt sofőrként. A bűncselekmény-sorozat következtében hat ember, köztük egy 5 éves kisfiú meghalt, öten súlyosan megsérültek.

A vádlottak az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérték, ezt a másodfokon eljáró Ítélőtábla nem tartotta indokoltnak. Az ítélet indoklása fél napig tartott másodfokon. A bíró a tényleges életfogytiglanról azt mondta, „a rasszista indítékból elkövetett, élet elleni cselekmények elkövetői a legsúlyosabb büntetést érdemlik.”

Miután a besenyszögi rablással kapcsolatban az ítélőtábla egy olyan bűncselekményben - a személyi szabadság megsértésében - is bűnösnek mondta ki az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat, amelyben az elsőfokú bíróság nem állapította meg bűnösségüket, a három vádlott előtt megnyílt a fellebbezés lehetősége, és ezzel éltek is. Az ügyész még gondolkodik.

A perről részleteket itt olvashat.