Kúria: törvénysértő a Miskolc elhagyásáért pénzt ígérő rendelet

Fotó: MTI/MTVA / Vajda János

-

Megsemmisítette a Kúria a miskolci önkormányzat azon döntését, amelynek alapján 1,5-2 millió forintot fizetnek annak a nyomortelepi lakásbérlőnek, aki elköltözik, és öt évig vissza se tér a városba.


Az Index vette észre, hogy a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg a Kúria azon döntése, amelyben megsemmisítette a miskolci önkormányzat tavalyi döntését. A miskolci önkormányzat korábbi rendelkezése szerint az alku csak olyan lakókkal jöhetett szóba, akik jó bérlők voltak, rendesen fizettek, érvényes szerződésük volt. Így viszonylag kevesen élhettek volna a lehetőséggel, és közülük is csak egy család vette igénybe.


Korábban a megyei kormányhivatal is azt kérte az önkormányzattól, hogy változtassa meg a rendeletet.

A Kúria mostani döntésében azzal érvelt:


A szabályozásnak tárgyilagos megítélés szerint nincs – a hatályos magyar jogrendszer alapjogi standardjai szerint – elfogadható indoka.

Az ügyben a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) fordult először a kormányhivatalhoz, az Indexnek Amman Zsuzsa most azt mondta, az az egyetlen család, amely a rendelet alapján elhagyta a házát, a Kúria döntése nyomán töröltetheti az elidegenítési és terhelési tilalmat a másik településen vett házról, és azzal most már azt kezd, amit akar, ha szeretné, eladhatja, és akár Miskolcra is visszaköltözhet.