A Kúria szerint sem jogsértő Gyurcsányt bilincsben ábrázolni

Fotó: MTI / Marjai János

-

A volt miniszterelnök korábban már jogerősen pert vesztett Dézsy Zoltán filmrendezővel szemben, most pedig a Kúria elutasította jogorvoslati kérelmet is.


A legmagasabb szinten, a Kúrián is veszített Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke abban a személyiségi jogi perben, amelyet Dézsy Zoltán filmrendezővel szemben indított – erősítette meg az origo.hu értesülését szerdán az alperes. Gyurcsány a pert a rendező Elment az Őszöd című, 2013 tavaszán bemutatott filmje miatt indította, mert annak egyes, jövőben játszódó jeleneteiben a volt miniszterelnököt alakító színészt börtönfolyosón, bilincsben vezették.

A politikus szerint az ennyire bántó, sértő bemutatásra semmiféle társadalmi igény nincs, semmiféle közcél, közérdek nem indokolja, szerinte a film személyiségi jogi jogsértés megállapítására alkalmas. Gyurcsány jogi képviselője korábban kifejtette: ügyfele a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának pártján áll, de ennek is van határa. Az ügyet próbapernek szánják, ahol eldőlhet, hogy ezután teljesen szabad kezet adnak-e a bántó, sértő megnyilatkozásoknak, és a közszereplőket bármilyen bűncselekmény elkövetőjeként be lehet-e majd mutatni.

A filmrendező jogi képviselője ugyanakkor azzal érvelt korábban: a perbeli alkotás fiktív, jövőben játszódó történetet mutat be, játékfilm, nem dokumentumfilm, ezért kizárt, hogy személyiségi jogsértés történhetett.

A Fővárosi Törvényszék 2013 decemberében elutasította a volt kormányfő keresetét, a fellebbezés miatt másodfokra kerülő ügyben pedig a Fővárosi Ítélőtábla 2015 márciusában hagyta helyben és emelte jogerőre az elsőfokú döntést. A tábla szóbeli indoklásában főként a véleménynyilvánítás és az alkotói szabadság védelmét emelte ki. A Kúria elutasította a jogerős ítélet ellen benyújtott jogorvoslati kérelmet.