A Kúria szerint mégis lehet plakátolni villanyoszlopokon

-

A Kúria szerint igenis szabad plakátokat ragasztani a villanyoszlopokra is a választási kampányban, mert nem a közlekedési törvény, hanem a választási eljárási törvény az irányadó. Korábban épp a Kúria hozott a mostanival ellentétes döntést.


Az ügy még februárban kezdődött. Akkor fordult ugyanis egy magánszemély a helyi - Budapest 13. számú - választási bizottsághoz, amiért a XVI. kerületben a baloldali ellenzéki jelölt, Karácsony Gergely egyik plakátja egy villanyoszlopon található, ami azonban - ahogyan azt a választási bizottság is megállapította - a közúti közlekedésről szóló törvénybe és a vonatkozó kormányrendeletbe ütközik. Karácsony Gergely fellebezett, de az eredeti döntést előbb a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), majd a Kúria is jóváhagyta. Utóbbi azzal az indoklással, hogy a választási plakátokra is érvényes a vonatkozó kormányrendelet. Csakhogy a Kúria most egy másik esetben - ez Berettyóújfaluban történt - elutasította a hasonló jellegű beadványt arra hivatkozva, hogy a választási plakátokra csak a választási eljárási törvény vonatkozik. Ez pedig kimondja, hogy a plakát kampányidőszakban lényegében korlátozás nélkül elhelyezhető. Az indoklás szerint ráadásul ez a szabályozás összhangban áll azzal, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága kiterjed a választási kampány során a jelöltek és a jelölő szervezetek által folytatott kampánytevékenységre, melynek egyik eszköze a plakátok készítése, elhelyezése. A Kúria szerint tehát a választási eljárási törvény helyes értelmezése szerint a választási plakát elhelyezésére kizárólag a választási eljárási törvény rendelkezései az irányadóak. A választási szervek pedig csak az ezen rendelkezéseknek való megfelelést vizsgálhatják, míg a közúti közlekedési szabályok, illetve a reklámtáblák elhelyezésére vonatkozó rendeleti szabályokat nem alkalmazhatják. Vagyis a Kúria szerint a plakátok kiragasztása a villanyoszlopokra nem sérti a választási eljárási törvényt, így emiatt jogsértést nem lehet megállapítani.


Kúria vs Kúria

A két ügyben ugyanaz volt az ügyvéd, de más érvelést használt - tudta meg a VS.hu. Emiatt dönthetett teljesen másképp a bíróság.

A villanyoszlopra plakátolás az AB elé is került, miután a korábbi ügyben Karácsony Gergely alkotmányjogi panasszal élt. Az Alkotmánybíróság ezt a panaszt utasította vissza, mert hibásnak tartotta a kérelmet. Magáról a Kúria döntéséről nem foglalt állást - hangsúlyozta egy, az alkotmánybíróság munkájára rálátó forrásunk. Így a Kúria második döntése az AB-vel nem ment szembe.

Hol nem lehet plakátolni?

Választási kampányban mindössze néhány korlátja van a plakátok kiragasztásának: - épületre ragasztáshoz engedélyt kell kérni a tulajtól, bérlőtől, vagy vagyonkezelőtől. - nem szabad egy plakátot teljesen vagy részben eltakarni egy újabb plakáttal - minden plakátot a választás végeztével károkozás nélkül le kell tudni szedni - minden önkormányzat meghatározhat a plakátok számára tilos zónákat (Budapesten például a Duna-hidakra, aluljárókban, valamint szobrokra, emlékművekre és a teljes élő növényzetre tilos plakátot ragasztani. Erről bővebben itt olvashat.)