A Kúria megakadályozhat egy vasárnapi boltzárról szóló népszavazást

Forrás: VS.hu

-

Egyelőre nem indulhat el egy a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése, mert a Kúrián megtámadták a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát.


A jogorvoslatot a Nemzeti Választási Irodán (NVI) nyújtották be a Kúriának címezve, erről az NVI tájékoztatta hétfőn az MTI-t, bár arról nem közölt információt, hogy ki támadta meg a kezdeményezést.


Az NVB november 13-i ülésén hitelesítette a népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét, ezt követően 15 nap állt rendelkezésre (hétfő 16 óráig) a határozattal szembeni jogorvoslatra. Ha nem támadták volna meg a döntést, akkor az NVI a szervezőknek kiadta volna a hitelesített aláírásgyűjtőív-mintapéldányt, és ezzel megkezdődhetett volna az aláírások gyűjtése.

A Kúriának mostantól kezdve 90 napja van dönteni arról, lehet-e a kérdésben népszavazást tartani. Ha a Kúria úgy dönt, hogy helyben hagyja az NVB hitelesítő határozatát, akkor a szervezőknek 4 hónapjuk van összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást, de ha a Kúria megváltoztatja az NVB hitelesítő döntését, akkor újra megnyílik a lehetőség a témában népszavazási kérdés benyújtására.


Ez utóbbi fordulat azért lenne kedvező, mert a szóban forgó népszavazási kezdeményezés kérdésének, amelyet Simonné Gercsényi Gabriella magánszemély október 20-án, Harangozó Tamást, az MSZP frakcióvezető-helyettesét fél perccel megelőzve nyújtott be, valójában nincs sok értelme. A kérdés a következőképpen szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?” – természetesen népszavazás nélkül is zárva tarthatnak a kiskereskedelmi üzletek vasárnap, többségük pedig kénytelenül zárva is tart.


Viszont azzal, hogy ezt a kérdést most hitelesítette az NVB, további hónapokra ellehetetlenítette, hogy értelmes kérdéskörben lehessen népszavazást kiírni a vasárnapi zárva tartásról.