A Kúria elhajtotta Bajnaiékat, most az Ab-hoz fordulnak

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor

-

Az Együtt–PM szövetség panaszt nyújt be az Alkotmánybírósághoz (Ab), hogy elérje az országgyűlési választás eredményének számításánál alkalmazott győzteskompenzáció eltörlését.


A szövetség közleményében az alkotmányjogi panaszt azzal indokolják, hogy szerintük csakis a kormánypártok által bevezetett új töredékszavazat-számítási szabályoknak köszönheti kétharmadát a Fidesz–KDNP, miközben a választói felhatalmazás egyszerű többséget eredményezett volna. Hozzátették: az Ab érdemben dönthet arról, sértik-e a győztes egyéni jelöltekre leadott szavazatok után országos listáról kiosztott többletmandátumok a szavazatok egyenlő súlya alkotmányos követelményének érvényesítését. Az Együtt-PM jogi álláspontja szerint sértik. A szövetség szerint várható volt, hogy a Kúria érdemi vizsgálat nélkül elutasítja felülvizsgálati kérelmüket, amely az áprilisi országgyűlési képviselő-választás országos listás eredményét támadta meg. A Kúriához fordulást jogtechnikai lépésként indokolták, ugyanis a Kúria elutasító határozata szükséges ahhoz, hogy az Alkotmánybíróság eljárása következhessen.


A Kúria elutasította Bajnaiék kérelmét

Mint arról beszámoltunk, a Kúria szombaton érdemi vizsgálat nélkül elutasította a felülvizsgálati kérelmet, mivel abban meg kell jelölni, mely jogszabályba ütközik a megtámadott határozat, a kérelmezők azonban nem jelölték meg, hogy az Nemzeti Választási Bizottság döntése a megjelölt jogszabályokat miként sértette meg. A győztes jelöltre leadott, a második legtöbb szavazatot elérő jelölt eggyel növelt szavazatainak kivonása után fennmaradó szavazatok is töredékszavazatnak minősülnek, amelyekkel az országos listáról mandátumot lehet szerezni. Mindez a jogorvoslatot kérők érvelése szerint arra vezet, hogy a győztes jelöltre leadott szavazatok eleve jelentősen nagyobb aránya tovább növekszik, hiszen a szavazatok relatív többségével egyet meghaladó számú mandátumot lehet szerezni.