A kurdokat vádolják a török ellenzéki politikus elleni támadás miatt

Fotó: AFP / BULENT KILIC

-

Hegyi útszakaszon támadtak a konvojra. Egy csendőr meghalt.


Aknavetővel lőtték Kemal Kilicdaroglu, a legfőbb török ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnökének autóját az északkelet-törökországi Artvin tartományban. Először a politikus gépkocsija előtt haladó járművekre lőtte, mire a konvoj biztonságáért felelős csendőrök visszalőttek. A támadók egyike aknagránátot készült kilőni a pártelnök autójára, de a testőrök még időben hatástalanították a fegyverest. Az incidensben egy csendőr meghalt, két további pedig könnyebben megsebesült.

Kilicdaroglunak nem esett bántódása. Kimenekítették a helyszínről, de csütörtöki programjának további részét lemondta. A CHP sajtófőnöke, Okan Konuralp szerint a kurd kisebbség autonómiájáért küzdő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) felkelői állnak az incidens hátterében. A kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) elítélte a történteket.

Efkan Ala belügyminiszter szerint a merényletkísérletért a PKK-t terheli a felelősség, ezért a török biztonsági erők műveletet indítanak a szervezet ellen ezen a vidéken.