A kurdok vezetője szerint Törökország az Iszlám Államot védi

-

Cemil Bayik szerint a terrorszervezetet támogatják a törökök azzal, hogy az ő állásaikat is bombázzák.


A PKK, vagyis a Törökországban betiltott kurd párt, a Kurdisztáni Munkáspárt vezetője, Cemil Bayik azzal vádolja a törököket, hogy megpróbálja meghiúsítani az Iszlám Állam elleni katonai sikereiket – nyilatkozta a BBC-nek. A kurdok Szíriában és Irakban is komoly győzelmeket értek el a terrorszervezet katonái ellen.


Megfigyelők szerint a több nyugati országban is terrorista csoportként nyilvántartott PKK ellen a törökök már több támadást vezetnek, mint az Iszlám Állam ellen. A törökök ugyanakkor tagadják, hogy a kurdok bombázásával az Iszlám Állam csoportjait támogatnák, szerintük a támadásaik egy „átfogó harc” részei.

Cemil Bayik azt mondta, Erdogan elnök áll „az Iszlám Állam mészárlásai mögött. A célja az, hogy megállítsa a kurd erőket ellenünk, hogy ezzel Törökország törökségét érje el.”


Sosem volt felhőtlen a viszony

Több mint 40 ezer ember halt meg, amióta a PKK fegyveres harcba kezdett 1984-ben Törökország ellen. Az 1990-es években aztán visszavettek abból, hogy önálló kurd államot hozzanak létre, céljuk ekkortól az, hogy nagyobb autonómiát szerezzenek a kurd régióknak. 2013 márciusában a kurdok bebörtönzött vezetője, Abdullah Ocalan tűzszünetet hirdetett ki.

Az erőszak azonban visszatért azután, hogy az Iszlám Államhoz köthető öngyilkos merénylet 32 embert gyilkolt meg a törökországi Surucban. A PKK katonai szárnya két török rendőrt megölt, mert szerintük összejátszottak az iszlamista szervezettel.

A török média beszámolói szerint egy isztambuli kerület rendőrőrsénél vasárnap bomba robbant, hét rendőr és három civil megsérült. Később két fegyveres az isztambuli amerikai nagykövetségre nyitott tüzet. Azt egyelőre nem tudni, kikhez köthetőek a támadások.

Törökország júliusban kezdte meg vadászgépeivel a bombázást kurdok és az Iszlám Állam célpontjai ellen, miután több terrortámadás történt az országban, valamint azután, hogy a határőreire tüzet nyitottak az Iszlám Állam katonái a szír határnál.

Bayik szerint az egyetlen megoldás köztük és a törökök között az, ha tárgyalásokba kezdenek, és a török fél engedi, hogy független megfigyelők ügyeljenek a tűzszünetre.

A török miniszterelnök, Ahmet Davutoglu korábban úgy nyilatkozott, a harcok addig folynak, amíg a kurdok nem adják meg magukat. A török bombázások az Egyesült Államok által vezetett háború részei, amiben az USA komolyan támaszkodik a török kurdokkal közeli kapcsolatban álló szír kurdokra.