A kungfumester, aki nemmel szavazott az EU-ra. És most miniszter lesz

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Simicskó István igazából révbe ért, hiszen egész politikai pályafutása során mintha arra készült volna, hogy egyszer ő legyen a honvédelmi miniszter. A sport- és kutyabarát politikus szereti a feltűnést, és biztosan szórakoztató jelenség lesz miniszterként is, főleg, ha megtartja azt a szokását, hogy mutogatja a bicepszét.


Több mint tizenkét éve, 2003. április 15-én szavazott az Országgyűlés Magyarország európai uniós csatlakozásáról. 365 képviselő nyomta meg az igen gombot, húszan ellógták valamiért a szavazást, és csak egyetlen ember szavazott nemmel: a fideszes Simicskó István. Utóbb azzal indokolta voksát, hogy valakinek képviselnie kellett a lakosság 62 százalékát, akik nem mentek el szavazni, illetve nemmel szavaztak az EU-csatlakozásról szóló népszavazáson.

Simicskó István hamarosan elérhet politikai pályafutása csúcsára, a ma már KDNP-s színekben szereplő képviselő foglalhatja el a hétfőn lemondott Hende Csaba honvédelmi miniszter székét. Egy Hende lemondásának részleteit ismerő fideszes forrás szerint Simicskó nem átmeneti megoldás, hanem végleges választás a posztra, hiszen a politikus igazi területe a honvédelem, a 2012 óta betöltött sportügyi államtitkárság csak parkolópálya volt a számára.

Simicskó veterán politikusnak számít, valóban úgy tűnik, mintha mindig is a honvédelmi miniszteri pozícióra készült volna. Már 1998-ban alelnöke volt a honvédelmi bizottságnak, 2000-től pedig nemzetbiztonsági államtitkár lett az első Orbán-kormányban. Az ellenzékben töltött években is honvédelmi és nemzetbiztonsági területen maradt, és le is doktorált hadtudományból: 2008-ban megvédett disszertációjának címe: Az országvédelem és országmozgósítás szervezeti, hatásköri, irányítási rendszere minősített időszakokban.


Simicskó, a kungfumester


Véderő és Honi Gárda

Az értekezésben Simicskó egyebek mellett kifogásolta, hogy az akkori honvédelmi törvény nem tette lehetővé, hogy „az állampolgárok részt vehessenek a honvédelemre való felkészülésben”, hiszen az önkéntes hadsereg bevezetése után lényegében nem maradt tartalékos erő. Bár 2000-ben ő volt az egyik benyújtója annak a határozati javaslatnak, amely előirányozta volna a professzionális haderőt, vagyis a sorkötelezettség eltörlését (ez soha nem jutott el a szavazásig), régi vesszőparipája, hogy e mellé kellene valami kiegészítő haderő.

A tartalékos őrnagyi rendfokozatára büszke Simicskó még 2000-ben nyújtotta be javaslatát a Nemzetőrség felállításáról, amit el is fogadtak, mégsem lett belőle semmi. 2004-ben, már ellenzékben Kiegészítő védelmi erő létrehozásáról címmel ismételte meg, majd 2007-ben Honi Gárda néven javasolta felállítani. A baloldali kormánypártok soha nem tartották túl jó ötletnek egy új fegyveres szerv létrehozását, így végül csak annyiban maradtak, hogy felülvizsgálják a tartalékos rendszert. 2010 után, kormányon Simicskó neki is kezdett ennek, de kevés kivétellel csak biztonsági őröket és nyugalmazott honvédeket sikerült tartalékos állományba venni.


Erőnléti felmérésen a tartalékos honvédtiszt


Fontos az edzés!

A harcművész Simicskó meglehetősen fegyelmezett politikusnak számít. Bár az újságírókkal kedélyesen elbeszélget a Parlament folyosóin, lényegi információkat szinte soha nem ad ki. A Fidesz belső ügyei helyett inkább sportélményeiről, sportsikereiről beszél. A politikus közvetlenségéről sokat elárul, hogy egy alkalommal munkatársunktól érdeklődött, jár-e edzőterembe, majd a saját bicepszét mutatva demonstrálta, ő komolyan veszi az edzést.

Politikai értelemben lehet, hogy a sportügyi államtitkárság parkolópálya volt számára – a HM-nél 2010 és 2012 közt betöltött államtitkári posztjáról állítólag azért kellett távoznia, mert nem jött ki Hende Csabával –, de egyébként nagyon élvezi a sportos politikus szerepét. Állandóan sporttal kapcsolatos beruházások átadásán bukkan fel, maga is kenuba száll, vagy átússza a Balatont, és szeret élsportolókkal együtt fotózkodni. Sőt, fideszes rendezvényeken többször is kungfubemutatóval szórakoztatta a közönséget.


Kutyaölelgetési Guinness-rekord-kísérleten


Simicskó Istvánnak van még egy kedvenc témája: a kutyák. 2004-ben az ő javaslatára nyilvánították nemzeti kincsnek a régi magyar állatfajtákat, köztük kilenc kutyafajtát, 2008-ban pedig „a magyar kuvasz kutyák nagykövetének nevezték ki”. A képviselőnek két mudija van, és pár éve még azzal is megpróbálkozott, hogy úgynevezett küllembíró legyen, vagyis kutyakiállításokon értékelje az ebeket. A terv végül kútba esett, főként a kutyás szervezetek közti rivalizálás miatt, amelybe a képviselő maga is beavatkozott: az ő javaslatára kapta vissza jogköreit a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete, ami persze kiváltotta a riválisok tiltakozását.