A Külügyminisztérium milliókért bérel autókat – az autóflotta mellett

-

Idén eddig 37 millióba került az állami vezetők autóztatása.


Az idén összesen 37 millió forint ment el autóbérlésre – írja a Blikk a Mesterházy Attila MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére adott miniszteri válasz alapján. A tekintélyes állami autóflotta ellenére eddig idén több tucat alkalommal kellett a Külügyminisztériumnak gépjárművet rendelni.

Az egyiptomi elnök, Abdel Fattah el-Sziszi júniusi egynapos látogatására például több mint 2,3 millió forintot költöttek. A brit külügyminiszter, Philip Hammond autóbérlése viszont alig 84 ezer forintba került. A szerb elnök, Alexsander Vucic kétszer is volt Budapesten, első alkalommal 652 ezer, második alkalommal 402 ezer forintot fizettek a szállításáért.

Orbán Viktor kormányfőnek is béreltek autót, amikor szeptemberben Bécsben meglátogatta osztrák kollégáját. 352 ezer forintba került a bérleti díj egy napra, de az nem derült ki, hogy milyen autót vagy autókat kölcsönöztek neki – írja a Blikk.

A lap megjegyzi, hogy egy kivétellel csupán két céggel szerződtek: a Luxury Limousine Kft.-vel, valamint a First Class Limousine Kft.-vel. Orbán Viktor esetében a First Classtól kölcsönözték az autót. A legdrágább autó óradíja a honlapjuk szerint 20 ezer forint volt.