A külügyben a szokásos Skoda helyett a luxusautó a divat

-

A tárcavezetők többsége – ahogy Balog Zoltán is – Skodát vezet, a Közigazgatási és Külügyminisztériumban viszont több vezető beosztású ember is luxusautóval jár – írja a Nol.hu.


A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkárai luxusautókkal járnak – emeli ki a lap, és hozzáteszi, hogy Szijjártó Péter miniszter-helyettese, Szabó László egy két éve üzembe helyezett ML350 Mercedes terepjáróval, a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár, Magyar Levente egy felső középkategóriás Mercedes E350-sel, Mikola István biztonságpolitikai államtitkár pedig egy ötéves Audi A6-sal járhat munkába.


A Nol.hu úgy tudja, hogy Szabó László még az előző kabintefőnök, Szijjártó futsalos csappatársának, Benkő Szilárdnak a távozása előtt, 2014 decemberében kapta a Mercedest. Magyar Levente pedig egy 2010-es évjáratú Mercedest használ, ő tavaly februárban váltott az új kocsira.

A külügytől a Nol.hu azt a választ kapta, hogy a piacon meglehetősen drága – alapáron 16 milliónál kezdődő, de extrákkal akár 29 milliót érő – Mercedes terepjárót 12,5 millióért vették meg. A lap szerint nagyjából 6-7 millióba kerülhet Mikola István A6-osa.


Kiemelik, hogy privilegizált helyzetben van a külügy, ugyanis a kormány használatában lévő 55 autó közül 44 középkategóriás Skoda, tehát a tárcák többsége Skodát használ, Balog Zoltán miniszter is egy ötéves Skodát vezet. 2011-ben egy 97 darabos Skoda Suberbek-csomagot vásárolt a kormány, flottaáron a Superbek nagyjából hatmillióba kerül.


A Külügyminisztérium ugyanakkor kiemelte a lapnak, hogy tavaly új autóbeszerzés nem történt, azt használják, „amik korábban is a minisztérium flottájában megtalálhatók voltak".


A Nol.hu hozzáteszi, hogy Orbán Viktor hosszú évek óta egy Volkswagen kisbuszt használ, amit a biztonságáért felelős Terrorelhárító Központtól kapott. A külügyminiszter számára tavaly vettek egy új VW Multivant, előtte Szijjártó egy 2011-es évjáratú kisbuszt használt. A kormány honlapja szerint Szijjártónak van még egy tartalék Skoda Suberbje is a garázsban.


Hasonló, 2015-ös évjáratú kisbusszal jár Rogán Antal, illetve Orbán helyettese is Semjén Zsolt is, akinek be kell érnie egy ötéves Multivannal. Egy új VW-kisbusz ára a piacon egyébként 10,5 és 20 millió között mozog.