A külügy segít az Iszlám Állam által elrabolt osztrák felkutatásában

-

A Külgazdasági és Külügyminisztérium felajánlotta a segítségét a március 6-án Líbiában elrabolt osztrák állampolgár konzuli védelmének ellátására. Az osztrák külügyminisztérium elfogadta Szijjártó Péter felajánlását a segítségnyújtásra.


A 39 éves linzi férfihez továbbra sincs sem közvetlen, sem közvetett kapcsolat, életjelet nem adott magáról, a terroristák váltságdíj-követeléssel eddig nem álltak elő.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a magyar nagykövet kiterjedt líbiai kapcsolatrendszere segíthet az osztrák férfi felkutatásában. Idézik Szijjártó Pétert is, aki szerint az osztrák férfi elrablása is mutatja, hogy az Iszlám Állam megtámadta a nyugati értékközösséget, amelyet közösen kell megvédeni.

A tripoli magyar nagykövetség egyébként már korábban is nyújtott segítséget más országoknak: 2011-ben, a líbiai felkelés idején ellátta az EU, valamint több más ország, így egyebek mellett az Egyesült Államok és Kanada képviseletét is Líbiában.


A Die Presse című osztrák napilap múlt vasárnap azt írta, hogy a líbiai olajmező elleni támadás után nyoma veszett egy osztrák férfinak is, aki a nyolc külföldi eltűnttel együtt egy nemzetközi olajcég, a VAOS (Value Added Oilfield Services) alkalmazottja volt. A líbiai állami olajvállalat még szombaton megerősítette, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet Gáni (Ghani) olajmező elleni támadásakor több külföldi, köztük egy cseh, egy osztrák és több Fülöp-szigeteki állampolgár is eltűnt.