A külügy minden eszközzel titkolja a nagykövetek életrajzait

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-


A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön Hajdu Nórának, az Együtt elnökségi tagjának javára döntött; így a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak ki kell adnia a nagykövetek és a kereskedelmi attasék életrajzait. Erről a politikus a Facebook-oldalán számolt be.


Pert nyertem a külügyminisztériummal szemben, ki kell adniuk a nagykövetek és a kereskedelmi attasék életrajzait.A ré...

Posted by Hajdu Nóra on Saturday, February 6, 2016

Az ellenzéki politikus 2015 tavaszán indított pert az ügyben. Számos nagykövetnek nem volt elérhető az életrajza, többek között Nagy István svájci nagykövetnek sem, akiről több lap is azt írta, hogy évtizedes ismeretség fűzi Orbán Viktorhoz.

Hajdu Nóra az Origónak nyilatkozva példaként hozta fel Kiss Szilárd moszkvai agrárattasé ügyét is. A rejtélyes miniszteri biztos, Kiss Szilárd ellen tavaly tavasszal emeltek vádat a 700 milliós takarékbotránnyal összefüggésben, vesztegetés miatt.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék tavaly júniusban elutasította Hajdu Nóra adatigénylését, és igazat adott a minisztériumnak, amely arra hivatkozva tagadta meg az életrajzok kiadását, hogy azok nem minősülnek közérdekből nyilvános adatnak, így azokat nem is kell közreadni.

A perben az ellenzéki politikus nem vitatta, hogy a személyes adatok - lakcím, magántelefonszám - jogszerűen takarhatók ki az önéletrajzokból. De szerinte az életrajz többi részéből meg lehet tudni, hogy a köztisztviselő milyen végzettség, szaktudás és szakmai előmenetel alapján tölt be valamilyen pozíciót.

A Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta az elsőfokú döntést, úgy rendelkezett, hogy 15 napon belül a tárcának ki kell adnia a kért adatokat. Erre reagálva, a minisztérium az Origóval azt közölte, nem fogják kiadni az életrajzokat. A minisztérium a felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához, kérve azt is, hogy a Kúria függessze fel a másodfokú döntés végrehajtását.

A tárca azzal érvelt, hogy a felperes által is elismert személyes adatok kitakarására a minisztérium nem kötelezhető. Arra hivatkoznak, hogy az adatvédelmi hatóság és az Alkotmánybíróság szerint sem kötelezhetők "új adat előállítására".

Az Együtt vasárnap délelőtt közleményt adott ki az ügyben. “Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja felszólítja Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy ne keressen kifogásokat, hanem haladéktalanul hajtsa végre a bírósági döntést!” - írták. Az ellenzéki párt szerint “az, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium most kifogásokat keres, arra enged következtetni, hogy bőven van takargatnivalójuk”.