A külföldi tiltakozás sem tántorítja el a kormányt

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Hiába az angol és amerikai tiltakozás, a kulturális antropológia alapszak megy a levesbe. Az pedig, hogy mi lesz az intézményekkel, legkésőbb a hónap végén derül ki. Online fogadóórát tartott a felsőoktatásért felelős államtitkár.


Rövidlátó politika épp a migrációs krízis és a vallási intolerancia idején megszüntetni a kulturális antropológiát - tiltakozott a Balog Zoltán miniszternek címzett nyílt levelében André Singer világhírű dokumentumfilmes és antropológus pár napja. Most beszállt a világ legnagyobb szakmai szervezete, az American Anthropoligical Association is, kérve, hogy a kormány vonja vissza a szak megszüntetésről hozott határozatát és egyeztessen a szak és a szakma jövőjéről – számolt be az Index. Természetesen a szakma hazai szervezete is tiltakozott. (Ha netán nem tudná, mikkel foglalkozik egy kulturális antropológus, ebben a cikkünkben talál egy példát.)

Hiába a tiltakozás, a kormány nem hátrál. A VS.hu kérdésére Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár azt írta, azért szűnik meg az alapszak, mert nem vonzott elég hallgatót. Két éve 13, tavaly 6 diákot vettek fel. Mesterképzésre viszont lényegesen több hallgató jelentkezett. 2013-ban 102 diákból 31-et, 2014-ben 116-ból 38-at vettek fel. Palkovics László szerint ezért a képzést magasabb szinten kell erősíteni.


Sem a kutatási terület, sem az oktatási terület és így az adott tanszékek sorsa sem kérdőjeleződött meg

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a külföldi aggodalmakra is részletesen válaszoltak. Ennek nem találtuk nyomát, de amint kiderült, mit, cikkünket frissítjük.


Az egyetemek sorsa hamarosan eldől

Az államtitkárság szerdán kapta meg a Corvinus átalakítására vonatkozó javaslatot, most elemzik. Az egyetem működését kritizálta korábban az államtitkár, és javaslatot várt arra, hogyan tud jobban működni az intézmény. VS.hu úgy tudja, az egyetem előre menekült: hat helyett hét karral működne tovább, egy agrárinformatikai kar létrehozásában látna megoldást működési bajaira az intézmény.

A kormány augusztus vége előtt dönt az intézményátalakításokról – közölte az államtitkár. Arra nem válaszolt, hogy melyik intézményekkel vannak még problémák, és arra sem, hány intézménynél várható változás.

Palkovics László azt írta, nemcsak az intézmény működési problémái miatt lehet szükség átalakításra, hanem a teljes intézményrendszer fenntartható, optimális, versenyképes működése, egy adott tudományág fejlesztése is szempont.

„Az átalakítási tervekre vonatkozó munkacsoportok, a részletes munkatervek, stratégiai dokumentumok, üzleti és működési elvek kidolgozása megkezdődött” – közölte Palkovics László. A munka eredményéről a hónap végén beszélnek.