A Krímbe száműznék a Putyint kritizáló műsorvezetőt

Fotó: Wikipainting - Paul Serusier: Paul Ranson prófétának öltözve / Wikipainting - Paul Serusier: Paul Ranson prófétának öltözve

-

A Russian Today online televízió műsorvezetője kedden élő adásban kritizálta Oroszország ukrajnai beavatkozását és az orosz média egyoldalú tájékoztatását. A csatorna vezetői válaszul a Krím félszigetre küldték tudósítani.


Abby Martin, a Russia Today online televíziócsatorna esti műsorának vezetője a keddi adás zárszavában éles kritikát fogalmazott meg a Krím katonai megszállásával és az ukrán politikai válságról szóló tudósítások pártosságával kapcsolatban. A világ legnézettebb online tévécsatornáját az elmúlt időszakban számos kritika érte, amiért az orosz állami tulajdonos szájíze szerint, nem ritkán egyenesen nevetséges módon próbálta menteni a menthetetlent (legutóbb például Steven Segallal próbálták elmagyaráztatni, hogy Janukovicsot - akit demokratikus úton választottak meg - valójában huligánok döntötték meg, Putyin pedig Ukrajna érdekeit képviseli, amikor beavatkozik). Az RT által közvetített magyarázatok magva, hogy az orosz kormány azért döntött a beavatkozás mellett, mert meg akarja védeni az ukránok által üldözött orosz kisebbséget, és helyre akarja állítani Ukrajnában a demokratikus rendet.


Russia Today - Breaking the Set 2014. március 3.


"Csak mert az RT-nél dolgozom, nem jelenti azt, hogy nem rendelkezem szerkesztői szabadsággal. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire elítélek minden külső beavatkozást egy független nemzet ügyeibe. Amit Oroszország művel, az igazságtalan. Beismerem, hogy nem tudok eleget Ukrajna történelméről, vagy a térség kuturális dinamikájáról, de azt tudom, hogy a katonai beavatkozás sosem lehet elfogadható válasz. Nem fogok itt ülni, és elnézést kérni a katonai aggresszióért, vagy védelmembe venni azt. Az általam a média minden területén látott, Ukrajnáról szóló tudósítások igazán elkeresítőek voltak, tele félretájékoztatásokkal. Mindenek felett együttérzésemet fejezném ki az ukrán néppel, akik most gyalogokként ékelődtek be egy globális sakkjátszmába; ők a jelenlegi helyzet igazi vesztesei. Nem tehetünk mást, mint reménykedünk a jelenlegi szörnyű helyzet békés megoldásában, és megpróbáljuk megakadályozni egy a nagyhatalmak közti újabb hidegháború kialakulását."
Az RT válasza Martin “kirohanására” sokat elárul az orosz sajtószabadság határairól. A csatorna vezetése szerint “a közvélekedéssel ellentétben az RT nem kényszeríti újságíróit engedelmességre. Az újságírók szabadon kifejezhetik véleményüket, privátim ugyanúgy, mint a csatorna által biztosított nyilvánosság előtt. Ez a helyzet Abby Ukrajnáról szóló kommentárjával is.” A csatorna közleménye szerint ugyan nem lesz megtorlása a műsorvezető véleménynyilvánításának, ám a tény, hogy Abby Martint áthelyezték a krími háborús övezetbe tudósítani, ennek ellenkezőjéről tanúskodik. Az RT érvelése szerint erre a döntésre a műsorvezető érdekében jutottak, hiszen így lehetőséget teremtenek számára, hogy "mélyebben megismerje a krími helyzetet" és "saját véleményt alakíthasson ki a kérdésről a történet epicentrumában”. Martin Twitterén visszautasította a megbízatást, így vélhetően megszakadt pályafutása az RT-nél.