A Krétakör bemutat a KEHI-nek

-

A Norvég Civil Alapos pénzek miatt a KEHI vizsgálná őket is, nem működnek együtt. Jogászaik szerint ugyanis a KEHI-nek ehhez nincs joga.


A Krétakör Alapítvány nem működik együtt a KEHI törvénytelen vizsgálatában, erről Gulyás Márton ügyvezető telefonon tájékoztatta a Hivatal kapcsolattartásra kijelölt munkatársát - írta a Krétakör a Facebook oldalán.

Több civil szervezettel együtt ők is megkapták a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól azt a levelet, amelyben tájékoztatják őket arról, hogy ellenőriznék a Norvég Civil Támogatási Alaptól elnyert pénzt.

Számítottak erre a lépésre, így több jogásszal konzultáltak arról, jogos-e a KEHI vizsgálata. A jogi vélemények egybehangzóan azt állítják, hogy „a KEHI-nek nincs joga a NCTA-tól elnyert pénzeket vizsgálni, hiszen a szervezet feladata az állami pénzek költése feletti kontrollt, ellenben az NCTA-tól elnyert pályázati pénzek függetlenek a magyar államháztartástól.”

Az alapítvány a törvényben előírt szervezetekkel eddig is együttműködött, a NAV mindig mindent rendben talált.

A törvény által meghatározott szervezetekkel továbbra is együttműködnek, de „politikai szándékból indított vizsgálatnak nem vetik magukat alá.”


Gulyás Márton felhívta a KEHI-t


A TASZ-t és a K-Monitort is elkezdték vizsgálni. Előbbi - bár nem tartja jogszerűnek az eljárást- együttműködik. Utóbbi még keresi a lehetőségeket.