A Kremlben kopogtat a görög kormány

Fotó: MTI / Oresztisz Panajotu

-

Az athéni kormány visszautasította azokat a bírálatokat, amelyek Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szerdai moszkvai látogatása miatt érték a görög vezetést. Csupán mélyítik a kapcsolatokat.


Gabriel Szakellaridisz görög kormányszóvivő azt mondta: nincsen semmi kifogásolnivaló az utazásban, mivel „Görögország sehova máshova nem tekint, csakis Európára”.

A szóvivő szerint Athén mindenesetre mélyítené kapcsolatát Oroszországgal, Kínával és más országokkal is. A görög vezetés úgy vélte, ez mind a dél-európai országnak, mind más államoknak a javára válna.

Manfred Weber, az Európai Parlamentben a legnagyobb frakcióval rendelkező Európai Néppárt frakcióvezetője a Der Tagesspiegel című német lapban kockázatos stratégiának nevezte, hogy - mint fogalmazott - Ciprasz ebben a kiélezett helyzetben az autokratikus berendezkedésű Oroszországhoz való közeledésben keres gyógyírt Görögország bajaira.

Panosz Kammenosz görög védelmi miniszter azt mondta,


Németországnak az a célja, hogy politikai alávetettségbe taszítsa Görögországot. Berlin "azt az üzenetet akarja Európa többi részének küldeni, hogy Németország a kontinens vezetője".

Arra a kérdésre, hogy mit tenne a görög vezetés, ha a pénzügyi mentőcsomag meghosszabbításáról az európai partnerekkel és a Nemzetközi Valutaalappal zajló tárgyalások nem hoznának eredményt, Kammenosz így válaszolt: ha kenyértörés következne be,


Athén azzal kötne szerződést, akivel ez sikerülhetne – az Egyesült Államokkal, Kínával, Oroszországgal, Indiával vagy más államokkal.

Leszögezte azonban, Görögország nem akar kilépni az eurózónából. A védelmi miniszter figyelmeztetett arra, ha országa mégis az eurózóna elhagyására kényszerülne, a hitelezőknek azonnal 320 milliárd eurónyi görög adósságot kellene leírniuk.


Az elmúlt évtizedekben felhalmozott görög adóssághegy mintegy 320 milliárd eurót tesz ki. A nemzetközi hitelezők által mindeddig Görögországnak nyújtott segély mintegy 240 milliárd euró, s ebből 55 milliárd eurót biztosított Németország. Pénzügyi segítség nélkül Athént az államcsőd fenyegeti. Mintegy 7,2 milliárd eurót tesz ki az a hitelösszeg, amelynek folyósítását befagyasztották, mivel nem teljesültek a korábbi görög vezetés által beígért kormányzati reformok.
A görögök számítása szerint Németország a második világháborús megszállás miatt annyi pénzzel tartozik nekik, ami nagyjából öt évig fedezné a magyar költségvetés összes kiadását.