A közmunkásokat sem zárná ki a kormány a CSOK-ból

-

Bár az egyelőre nem látszik pontosan, hogy a közmunkából élő háromgyermekes család hogyan élhet a lehetőséggel.


Széles körben igénybe vehető a 10 plusz 10 millió forintos otthonteremtési támogatás, és a kormány azon is dolgozik, hogy a közfoglalkoztatás területén működjön annak rendszere - mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Arra a szakértői felvetésre, hogy a CSOK az igazán szegényeknek nem szól, Tuzson Bence azt mondta: elég általános jelenleg is az otthonteremtési támogatás. Példaként megemlítette: ha két minimálbérből élő ember vállalja, hogy három gyermeket fog nevelni, akkor igénybe veheti ezt a támogatást.

Azt mondta, gondolkodnak azon, hogy a közfoglalkoztatás területén hogyan lehetne működőképes ez a rendszer úgy, hogy a lakások is fenntarthatóak legyenek. A kormány azon dolgozik, hogy a vonatkozó jogszabályba hogyan emelhetnek be olyan részeket, amelyek segítik ezeknek az embereknek az otthonhoz jutását is. Az erről szóló tervezet várhatóan tavasszal jelenik meg - tette hozzá Tuzson Bence.


Most nem a közmunkások a célcsoport

A mostani feltételek között szerepel, hogy „az igénylést megelőzően – a „normál” esetben előírt 180 nap helyett – legalább 2 évig folyamatosan biztosított volt, ezen belül pedig minimum az igénylést közvetlenül megelőző 180 napban keresőtevékenységet is végzett, melybe nem számít bele a közfoglalkoztatás.”

Az is kérdés, hogy az alacsony keresettel hogyan juthatnak hitelhez és hogyan tudják törleszteni azt. A KSH szerint 2014-ben a létminimum egy felnőtt számára a múlt évben átlagosan 87 351 forint volt, a közmunkáért viszont valamivel több mint 50 ezer forint jár, pár hónapig.